Publikation
Forside af analyse om virksomheders fravalg af elever på grund af handicap og helbredsproblemer

Virksomheder fravælger elever på grund af handicap og helbred

Erhvervsskolernes oplæringskonsulenter oplever, at virksomheder sorterer lærlinge med handicap fra, viser ny analyse.

Erhvervsuddannelser i Danmark spiller en afgørende rolle i at forberede unge til arbejdsmarkedet. Der er en stigende opmærksomhed på behovet for inklusion af mennesker med handicap i uddannelsessystemet for at sikre lige adgang til uddannelse. I 2021 indgik en bred politisk kreds en aftale om samlet indsats for at skabe bedre rammer for elever med handicap på erhvervsuddannelser.

Desværre er uddannelsesniveauet for mennesker med handicap stadig lavere end for mennesker uden handicap. I 2022 var kun 73 % af unge med handicap indskrevet på en ungdomsuddannelse, herunder erhvervsuddannelse, 27 måneder efter endt 9. klasse. For unge uden handicap lå dette tal på 89 %.

I en ny analyse undersøger Instiut for Menneskerettigheder derfor, hvorvidt virksomheder lægger vægt på elevens handicap, helbredsproblem eller psykiske udfordringer, når de søger lærlinge.

Analysen viser, at hver anden oplæringskonsulent oplever, at virksomhederne lægger vægt på elevens handicap, helbredsproblemer eller psykiske udfordringer i deres valg af elev.

Når elever risikerer at blive fravalgt på grund af deres handicap, helbredsproblemer eller psykiske udfordringer, bliver det en hindring i elevers videre uddannelse samt i den nødvendige rekruttering af nye elever på erhvervsuddannelserne. 

Hvis virksomhedernes fravalg er baseret på usaglige grunde, er der tale om diskrimination, som kan skabe ulige vilkår i adgangen til lærepladser. 

Alle elever uanset handicap, helbredsproblem eller psykiske udfordringer bør sikres muligheden for at gennemføre en uddannelse med den rette støtte. Det er skolens ansvar at oplyse elever og virksomheder om muligheder for SPS i forbindelse med oplæringsperioden.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Børne- og Undervisningsministeriet sikrer bedre information til erhvervsskoler og virksomheder om, hvilken støtte lærlinge med handicap kan få under oplæring, herunder specialpædagogisk støtte (SPS), samt hvordan virksomheder kan tilbyde rimelig tilpasning til lærlinge med handicap.
  • Børne- og Undervisningsministeriet tydeliggør i erhvervsuddannelsesloven, at det er erhvervsskolernes entydige ansvar at sikre, at elever med støttebehov tilbydes støtte i oplæringsperioder, samt at yde vejledning til elever og virksomheder i forbindelse med etableringen af en læreplads.
  • Børne- og Undervisningsministeriet igangsætter et oplysningsarbejde, der skal sikre, at oplæringskonsulenter og elever på erhvervsskoler får kendskab til regler, rettigheder og klagemuligheder for at forebygge forskelsbehandling i forbindelse med oplæring.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk