Nyhed

Høringssvar: Afbureaukratisering må ikke ske på bekostning af borgeres rettigheder

Gang på botilbud eller plejehjem
Det risikerer at svække retssikkerheden, at botilbud og plejehjem ikke længere skal opgøre præcist, hvor ofte eller hvorfor de anvender magt over for borgere med handicap, vurderer Institut for Menneskerettigheder i høringssvar.

Hver gang personale på botilbud og plejehjem anvender magt over for mennesker med handicap, skal det i dag straks registreres og indberettes til kommunen og socialtilsynet. Det bidrager til at forebygge magtanvendelse og sikre borgernes retssikkerhed.

Fra 1. juli 2024 bliver reglerne lempet, så bosteder og plejehjem i stedet skal foretage et skøn over, hvor mange gange personalet har anvendt bestemte typer af magt og andre indgreb over for borgerne. 

De lempede regler vil blandt andet gælde, når personalet fastholder borgere i hygiejnesituationer, låser døre til fællesarealer på deres botilbud og overvåger dem med videokamera eller GPS. Andre typer magtanvendelse såsom akut fastholdelse i farlige situationer eller konflikter skal fortsat registreres og indberettes straks.

Afbureaukratisering må ikke ske på bekostning af borgeres rettigheder.

På baggrund af ny lovgivning, der blev vedtaget af Folketinget tidligere i år, har Socialministeriet sendt en bekendtgørelse i høring. Bekendtgørelsen fastsætter, at de skønsmæssige opgørelser over magtanvendelser skal foretages mindst én gang årligt.

Men det er langtfra nok til at sikre et retvisende billede af magtanvendelser og indgreb i menneskers selvbestemmelsesret, mener Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder:   

”Den enkelte borgers retssikkerhed afhænger af, at der findes solid dokumentation og pålidelige tal på, hvor ofte og hvorfor der anvendes magt. Som samfund bør vi gøre en ekstra indsats for at beskytte borgere på botilbud og plejehjem mod vilkårlige og unødvendige indgreb. Afbureaukratisering må ikke ske på bekostning af borgeres rettigheder.” 

De gældende regler om registrering kan opleves som unødigt bureaukratiske, anerkender Institut for Menneskerettigheder i sit høringssvar. Men at lade et årligt skøn erstatte enkeltvis registrering kan gøre det svært at se mønstre og sætte ind, hvis en enkelt borger ofte udsættes for magt, eller et botilbud anvender usædvanligt meget magt.

Hvis registreringerne er baseret på et årligt skøn, vil det også gøre det langt sværere for tilsynsmyndigheder at kontrollere, om der bliver anvendt for meget magt over for borgerne. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler derfor i sit høringssvar, at regeringen eksempelvis stiller krav om løbende interne registreringer af antal indgreb eller udvikler smartere måder til at registrere og indberette på.

 

Om magtanvendelse i serviceloven

Servicelovens bestemmelser om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten skal værne om respekten for individets værdighed, integritet og privatliv. Magtanvendelse og andre indgreb skal derfor begrænses til det absolut nødvendige og må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand.
 

Kontakt

Specialkonsulent, Ligebehandling