Nyhed

Analyse: Danmark kan udvise flere kriminelle udlændinge

Analyse: Danmark kan udvise flere kriminelle udlændinge
Danmark kan inden for rammerne af de internationale forpligtelser udvise flere udlændinge, der har begået grov kriminalitet.

I oktober fremlagde Institut for Menneskerettigheder første del af en foreløbig analyse, der viste, at det er muligt for Danmark at udvise flere kriminelle udlændinge uden at komme på kant med sine internationale forpligtelser.

Instituttet har nu afsluttet analysen, der viser, at der generel er adgang til at udvise i større omfang end i dag, fordi danske domstole i få– men navnlig i alvorlige sager– er mildere end Menneskerettigheds-domstolen:

”Man kan ikke skyde skylden på menneskerettighederne, hver gang Danmark ikke kan udvise en kriminel udlænding. Når vi ser på Menneskerettighedsdomstolens afgørelser, er der på flere områder adgang til udvise flere kriminelle udlændinge, end Danmark gør i dag,” siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler i analysen, at udlændingeloven tydeliggøres, så der bliver større forudsigelighed ikke mindst for dem, der risikerer udvisning. En klarere lovgivning kan også give de danske domstole bedre rammer for deres arbejde.

Endelig er lovgivning en god idé, fordi Menneskerettighedsdomstolens praksis på visse områder er uklar, og fordi Domstolen ser ud til fremover at overlade de enkelte lande et større spillerum.

”Menneskerettighedsdomstolen lytter til landene og justerer løbende sin praksis. Senest har Domstolen signaleret, at den er parat til at udvide de nationale myndigheders råderum, så det i højere grad bliver op til for eksempel danske domstole at vurdere, om det er i strid med menneskerettighederne, hvis en kriminel udlænding bliver udvist fra Danmark,” siger direktør Jonas Christoffersen.