Nyhed

Her er anbefalingerne til Danmark fra FN’s Menneskerettighedsråd

FN
Instituttet opfordrer regeringen til at lytte til anbefalingerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Både for at styrke menneskerettigheder i Danmark og sikre Danmarks rolle som menneskeretlig bannerfører internationalt, siger direktør Louise Holck.

Danmark, Færøerne og Grønland blev 6. maj eksamineret af FN’s Menneskerettighedsråd. Her havde FN’s medlemslande mulighed for at stille spørgsmål og komme med anbefalinger til Danmark på menneskerettighedsområdet.

Tirsdag den 11. maj vedtog arbejdsgruppen under FN's Menneskerettighedsråds så de endelige anbefalinger til at styrke menneskerettighederne i Danmark.

Danmark modtog i alt 288 anbefalinger fra Menneskerettighedsrådets medlemmer. Mange af anbefalingerne handler om udfordringer, som instituttet tidligere har peget på.

”Vi ser frem til, at Danmark tager stilling til anbefalingerne. Danmark har før lyttet, og det skal vi gøre igen. Det gælder ikke mindst i forhold til emner som hadforbrydelser, tvang i psykiatrien og den omfattende brug af isolationsfængsling som disciplinær straf,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Anbefalingerne fra FN’s medlemslande handler om alt fra reduktion af brugen af strafcelle, asylansøgeres rettigheder, menneskehandel, handlingsplan mod diskrimination på baggrund af etnicitet og religion til begrænsning af brugen af tvang i psykiatrien over for børn og voksne. Som noget nyt modtog Danmark også en række anbefalinger omkring menneskerettigheder og klima.

For Grønland lød anbefalingerne blandt andet, at der bør indføres et generelt forbud mod diskrimination inden for og uden for arbejdsmarkedet og etableres et uafhængigt klagenævn. Desuden blev der tilskyndet til oprettelsen af en national menneskerettighedsinstitution på Færøerne.

”Danmark har tradition for at deltage i en konstruktiv dialog om forbedring af menneskerettighederne, og det, synes jeg også var tilfældet ved denne eksamination. Det styrker Danmarks stemme internationalt. Også derfor er det vigtigt, at Danmark følger op på de seneste anbefalinger,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Det forventes, at regeringen til september vil melde ud, hvilke anbefalinger Danmark vil følge. Danmark fremhævede ved eksaminationen, at regeringen vil involvere det danske civilsamfund i udarbejdelsen af en national plan for at implementere anbefalingerne.

Baggrund

Sidste gang Danmark blev eksamineret var i 2016.

Her fik Danmark i alt 199 anbefalinger, hvoraf 126 anbefalinger blev accepteret.