Nyhed

Asyl og diskrimination fylder i ny rettighedsrapport fra EU

EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder gør i denne uge status på, hvordan menneskerettighederne havde det i unionen i 2016.

Forholdene for asylansøgere og migranter, strikse regler for familiesammenføring og manglende data på racistiske overfald og hadforbrydelser.

Det er nogle af de emner, som EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder fremhæver i deres tilbageblik på udviklingen i menneskerettighedssituationen i EU i 2016.

Manglende data på hadforbrydelser

I rapporten sammenligner og beskriver Agenturet udviklingen i unionens 28 medlemslande i det forgangne år, og her er det især asyl- og migrationsproblematikken, der får opmærksomhed ogvækker bekymring.

Agenturet efterlyser særligt data om racistiske overfald og hadforbrydelser, der rammer asylansøgere og migranter.

”Agenturet efterlyser særligt data om racistiske overfald og hadforbrydelser, der rammer asylansøgere og migranter, og i den sammenhæng anbefaler de nye nationale handlingsplaner til bekæmpelse af racisme og intolerance”, siger Christoffer Badse, der er monitoreringschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet har bidraget med de danske oplysninger i rapporten herunder informationerne om den manglende handlingsplan, og ifølge Christoffer Badse ”halter” Danmark bagefter.

”Hvor andre lande som for eksempel Holland og Sverige, som vi normalt sammenligner os med, vedtog nye nationale handlingsplaner i 2016, så er der endnu ikke optræk til, at der udarbejdes lignende strategier i Danmark”, siger Christoffer Badse.

FAKTA

Rapporten giver et overblik over de vigtigste internationale og regionale domstolsafgørelser, der vedrører EU-lande samt en oversigt over de EU-lande, der er blevet eksamineret ved FN i 2016.

FAKTA

Rapporten omhandler Agenturets meninger, de såkaldte opinions, omkring en række temaerherunder ligebehandling, diskrimination, romaers forhold, børns rettigheder, samt privatlivets fred og databeskyttelse.