Nyhed

Domstol accepterer begrænset ytringsfrihed i Østrig

Jonas Christoffersen
Ny afgørelse fra Menneskerettighedsdomstolen om blasfemi understreger stort råderum for staterne, men får ingen betydning for danskeres ytringsfrihed.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol frikendte for nylig Østrig i en sag om en kvinde, der havde fået en bøde for at sige, at profeten Muhammed havde pædofile tendenser. Afgørelsen har de seneste dage ført til debat i Danmark. Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, mener dog ikke, at afgørelsen kan få betydning for Danmark, der ikke længere har et forbud mod blasfemi.

Jonas Christoffersen ser snarere dommen som et udtryk for, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol accepterer Østrigs råderum til selv at fastsætte sin egen balance mellem ytringsfrihed og beskyttelsen af religiøse følelser.

”Jeg hæfter mig ved, at domstolen siger, at den skal have stærke grunde til at blande sig i Østrigs blasfemilovgivning. At man i Østrig mener, at udtalelserne skal straffes med en bøde, ligger derfor inden for landets egen skønsmargin,” siger Jonas Christoffersen og peger på, at dommen er i tråd med udviklingen mod større råderum til staterne og en mere tilbageholdende domstol, som Danmark har arbejdet for.

Alligevel ser Jonas Christoffersen med en vis bekymring på dommen.

”Fra instituttets side arbejdede vi i årevis for, at blasfemi ikke længere skulle være strafbart i Danmark. Vi mener, at der bør være større ytringsfrihed end i Østrig. Menneskerettighedsdomstolen har i nogle passager af dommen formuleret sig på en uheldig måde, der kan give indtryk af, at domstolen ligefrem støtter Østrigs mere begrænsede ytringsfrihed,” siger Jonas Christoffersen og tilføjer:

”Det vil bestemt være interessant, hvis kvinden beder om at få sagen for domstolens storkammer. Så kan vi forhåbentlig få en mere præcis afgrænsning af ytringsfriheden og dens grænser.”

I Danmark afskaffede Folketinget i 2017 det danske forbud mod blasfemi, og dommen betyder ikke, at Danmark skal gribe ind over for ytringer, der kan krænke religiøse følelser.