Nyhed

FN-byen åbner dørene til international konference om tortur

Ganhri konference
Bekæmpelse af tortur er i fokus, når nationale menneskerettighedsinstitutioner fra hele verden samles i København i november. Institut for Menneskerettigheder er medarrangør.

Under temaet ’Tortur og anden nedværdigende behandling’, lægger FN-byen i København rammerne om den 14. internationale konference for nationale menneskerettighedsinstitutioner.

Fra den 6. – 8. november samles nationale menneskerettighedsinstitutioner fra hele verden for at udveksle erfaringer og finde nye løsninger på, hvordan nationale menneskerettighedsinstitutioner kan bidrage til at bekæmpe og forebygge tortur. Både under væbnede konflikter og i fredstid.

Bag konferencen står Institut for Menneskerettigheder, Ukraines Menneskerettighedskommission, det globale netværk af nationale menneskerettighedsinstitutioner, GANHRI, og FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder.

"Tortur er en alvorlig menneskerettighedskrænkelse og er blandt de mest ødelæggende forbrydelser. Torturoverlevere lever ofte med alvorlige personlige, sundhedsmæssige og sociale udfordringer. Som nationale menneskerettighedsinstitutioner kan vi spille en afgørende rolle i arbejdet med at forebygge og bekæmpe tortur og anden nedværdig behandling," siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Dmytro Lubinets deltager

Blandt de mere end 300 deltagere er Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Dmytro Lubinets, som siden Ruslands besættelse af Ukraine blandt andet har spillet en vigtig rolle i arbejdet med at dokumentere krigsforbrydelser og tortur.

Daniel Bekele, direktør for Etiopiens Menneskerettighedskommission, deltager også og vil kaste lys over det retsopgør, som Etiopien står midt i, i kølvandet på borgerkrigen og de mange etniske konflikter i landet. 

Konferencen finder sted 75 år efter, at FN’s medlemslande blev enige om, at anden verdenskrigs rædsler ikke skulle gentage sig og underskrev Verdenserklæringen om Menneskerettighederne. Erklæringen understreger blandt andet, at ingen må underkastes tortur. Siden har internationale konventioner, love og aftaler cementeret, at alle former for tortur under ingen omstændigheder er tilladt.

Da 158 lande tiltrådte FN’s Torturkonvention i 1984, fastslog de, at selv ikke i en undtagelsestilstand eller under en krig, må man ty til tortur.  
Men på trods af bindende underskrifter anvender politi, sikkerhedsstyrker og andre myndigheder fortsat tortur i store dele af verden. 

Konferencen afholdes hvert tredje år og har til formål at fremme samarbejdet mellem nationale menneskerettighedsinstitutioner og undersøge aktuelle menneskerettighedsspørgsmål. 

Kontakt

Chefkonsulent, Menneskerettigheder, nabolande og Asien