Nyhed

FN rejser kritik af Danmarks indsats mod diskrimination

FN hovedkvarter
Danmark bør fjerne etnicitetskriteriet fra lov om almene boliger, forbyde etnisk profilering i politiet og indføre handlingsplan mod racisme. Det anbefaler FN’s Racismediskriminationskomite efter eksaminationen af Danmark.

23. og 24. november 2021 satte FN’s komite for afskaffelse af racediskrimination Danmark under lup. Nu er komiteens konklusioner fra eksaminationen blevet offentliggjort. Anbefalingerne fra komiteen er ikke bindende, men har til formål at fremme gennemførelsen af konventionen om afskaffelse af alle former for racediskrimination i Danmark.

Komiteen peger på tre særligt vigtige områder, som giver anledning til bekymring.

Det handler først og fremmest om den såkaldte parallelsamfundslovgivning, hvor den etniske sammensætning stadig bruges som et kriterie for, om et boligområde anses for udsat. Komiteen vurderer, at lovgivningen på området er diskriminerende og stigmatiserende.

Et andet område, komiteen sætter særligt fokus på, er Danmarks håndtering af hadforbrydelser. Komiteen anbefaler, at Danmark gør en indsats for, at hadforbrydelser anerkendes ved domstolene.

For det tredje fremhæver komiteen manglen på et klart forbud mod etnisk profilering i politiet, ligesom Danmark mangler retningslinjer, der skal forebygge og bekæmpe etnisk profilering hos politimyndighederne.

Lovgivning strider mod menneskerettighederne

Institut for Menneskerettigheder deltog i eksaminationen af Danmark og kom med input til komiteen. Maria Ventegodt, national chef for Institut for Menneskerettigheder, er enig i FN-komiteens kritik:

”FN’s Racekomites anbefalinger er på linje med Institut for Menneskerettigheders anbefalinger på en række centrale områder. For eksempel må vi håbe, at det fører til eftertanke i regeringen, at komiteen tilslutter sig kritikken af parallelsamfundslovgivningen og vurderer, at den er diskriminerende på grund af etnicitetskriteriet.”

FN anbefaler konkrete ændringer lovgivningen

FN-komiteen fremsætter samtidig en række anbefalinger til Danmark, som skal forebygge diskrimination.

Komiteen skriver blandt andet, at betegnelserne ”vestlige” og ”ikkevestlige” slet ikke bør indgå i dansk lovgivning og politik. Det kan nemlig føre til marginalisering og stigmatisering:

”Det kan skabe et skel mellem dem, der opfattes som ’rigtige danskere’ og ’de andre’,” fremgår det af komiteens konklusioner.

Komiteen eksaminerer Danmarks og Grønlands indsatser mod racediskrimination cirka hvert femte år, hvorefter Danmark modtager komiteens kritik og anbefalinger.

FN's Racediskriminations-konvention

CERD står for Convention on the Elimination of Racial Discrimination. På dansk hedder den Konventionen for afskaffelse af alle former for racediskrimination eller blot Racediskriminationskonventionen.

I 1971 tiltrådte Danmark konventionen, som trådte i kraft året efter.

FN’s Racediskriminationskomité består af 18 uafhængige eksperter fra forskellige lande. Deres opgave er blandt andet at holde øje med overholdelsen af de forpligtelser, der følger af FN's Konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination.