Nyhed

Gentagen diskrimination skal koste alkoholbevillingen i en periode

Dansegulv
Undersøgelser tyder på, at beværtninger systematisk afviser gæster med minoritetsbaggrund. Gentagen diskrimination bør midlertidigt koste alkoholbevillingen, anbefaler Institut for Menneskerettigheder.

Diskoteker og barer slipper for billigt, når de systematisk afviser gæster med minoritetsbaggrund og dermed gør sig skyldige i diskrimination i nattelivet.

Det vurderer Institut for Menneskerettigheder efter at have gennemgået de seneste ti års sager om diskrimination i nattelivet og undersøgt, hvilke love og sanktionsmuligheder der gælder i vores nabolande.

En beværtning får i Danmark en bøde, der ligger på omkring 5.000-10.000 kroner, hvis den har diskrimineret på baggrund af etnicitet, handicap eller køn. Og det er altså for lidt til at få bugt med diskrimination, siger Rasmus Brygger, der leder Institut for Menneskerettigheders arbejde med etnicitet:

Har du været udsat for diskrimination?

Hvis du har været udsat for diskrimination i nattelivet, så kontakt vores Ligebehandlingsrådgivning for at få hjælp til din sag. 
Der er åbent på telefon 3269 8666 mandag-torsdag kl. 12.00-15.00. 

”Diskoteker og barer har ikke tilstrækkeligt incitament til at stoppe diskrimination, når straffen er så lav. I Norge kan beværtninger, der gentagne gange diskriminerer, få frakendt deres alkoholbevilling i en periode. Det så vi gerne overført til Danmark, så vi kan sikre et natteliv med lige adgang for alle,” siger Rasmus Brygger. 

Institut for Menneskerettigheder har i sit overbliksnotat om diskrimination i nattelivet gennemgået lovgivningen på området.

Konklusionen er, at lovgivningen ikke indeholder de rette værktøjer til at forebygge og sanktionere diskrimination i nattelivet.

Lovgivning spænder ben for diskriminationsfrit natteliv

Restaurationsloven giver i dag ikke mulighed for, at de kommunale bevillingsnævn, der står for alkoholbevillinger, kan indhente Ligebehandlingsnævnets afgørelser i diskriminationssager.

Det skal laves om, hvis det står til Institut for Menneskerettigheder.

”Beværtningerne skal mærke, at det har konsekvenser at blive dømt for diskrimination. De løber groft sagt for lille en risiko, når de lukker festen for gæster med etnisk minoritetsbaggrund,” siger Rasmus Brygger.  

Det skal i dag meget til, for at et udskænkningssted mister sin alkoholbevilling. De lokale bevillingsnævn bør derfor ifølge Institut for Menneskerettigheder tage højde for diskriminationsdomme, når de fornyr alkoholbevillinger. Og så skal de i en periode kunne tage alkoholbevillingen fra beværtninger, der diskriminerer.    

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  1. Erhvervsministeriet tager initiativ til at justere restaurationsloven, så bevillingsmyndigheden ved afgørelsen af, om alkoholbevilling kan gives, fornyes eller tilbagekaldes, ud over de allerede nævnte forhold, skal lægge vægt på, om ansøger/bevillingshaver inden for en kortere årrække er dømt for diskrimination.
     
  2. Erhvervsministeriet tager initiativ til at justere restaurationsloven, så en alkoholbevilling kan tilbagekaldes for en periode, hvis bevillingshaveren eller dennes ansatte er dømt for diskrimination efter lov om etnisk ligebehandling eller racediskriminationsloven
     
  3. Udlændinge- og Integrationsministeriet tager initiativ til at justere lov om etnisk ligebehandling, så Ligebehandlingsnævnet forpligtes til at videresende afgørelser til det lokale bevillingsnævn, når en klager får medhold i at have været udsat for diskrimination af et diskotek, natklub eller lignende beværtninger.