Nyhed

Grønland styrker borgernes beskyttelse mod diskrimination

Beskyttelse mod diskrimination-Foto-Cebastian Miki Rosing
Inatsisartut vedtager ny lov om ligebehandling og antidiskrimination. Befolkningen i Grønland kan nu se frem til en langt stærkere beskyttelse mod diskrimination og mulighed for at klage.

Indtil nu har den grønlandske befolkning ikke været beskyttet af et generelt forbud mod diskrimination.

Men efter at Inatsisartut, Grønlands Parlament, i går vedtog en ny lov om ligebehandlings- og anti-diskrimination, bliver det nu forbudt at diskriminere på baggrund af langt flere kriterier end hidtil.

Når loven træder i kraft, vil det være ulovligt, at forskelsbehandle andre på baggrund af graviditet, barselsorlov, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, race, hudfarve, national, social eller etnisk oprindelse, handicap, alder, politisk anskuelse, religion og trosoverbevisning.  

Med vedtagelsen af loven vil der også blive etableret et uafhængigt klagenævn, hvor borgerne kan rejse klager om diskrimination. 

Inatsisartuts vedtagelse af loven glæder IPS, Grønlands Råd for Menneskerettigheder, som længe har arbejdet for at bane vejen for en større beskyttelse mod diskrimination for den grønlandske befolkning.

”Lovgivningen imod antidiskrimination i Grønland har hidtil været mangelfuld, og derfor har vores anbefaling netop også altid været yderligere lovgivning på området. Der er blevet lyttet, og nu handler man endelig. Det glæder vi os over”, siger Qivioq Løvstrøm, forperson i Grønlands Råd for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder har siden 2016 sammen med Grønlands Råd for Menneskerettigheder opfordret Naalakkersuisut, Grønlands regering til at styrke beskyttelsen mod diskrimination på alle beskyttelsesområder og at etablere et uafhængigt klagenævn, som kan behandle klager om diskrimination.

Institut for Menneskerettigheders juridiske chef, Marya Akhtar,  glæder sig også over det menneskeretlige fremskridt.

”Det er meget positivt, at Grønland ønsker at indføre flere beskyttelsesgrunde og styrke befolkningens mulighed for at rejse klager om diskrimination ved et uafhængigt nævn. Overordnet er det meget positivt, at der indføres et generelt forbud mod diskrimination, der gælder både inden for og uden for arbejdsmarkedet,” siger Marya Akhtar.