Nyhed

Ingen misbrug af bistandsmidler

IMR informerer løbende om sagen om ikke retvisende regnskaber i perioden 1997-2008.

Artiklen er opdateret hhv. 13/2, 24/2, 29/2 og 2/32012.

Institut for Menneskerettigheder (IMR) har været genstand for debat, efter at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i en pressemeddelelse 16. januar 2012 udtrykte bekymring over "en række uregelmæssigheder" i IMR's økonomi i perioden 1997-2008. IMR ønsker at understrege følgende:

  • IMR's årsregnskaber har ikke været retvisende, fordi tab har været skjulte og ikke medregnet i årsregnskabet. Dette er foregået fra 1997-2008, og der er tale om et tab på i alt 3,2 mio. kr.Rigsrevisionen har i notat til Statsrevisorerne af 31. januar 2012 betegnet regnskaberne som ”bevidst manipulerede”. IMR beklager dybt de ukorrekte regnskaber.

  • IMR's gæld er i dag reduceret til 0.6 mill. kr.

  • Rigsrevisionen har anført i notat til Statsrevisorerne d. 31. januar 2012, at IMR har foretaget en grundig projektgennemgang af de igangværende projekter, og at IMR allerede har iværksat en række initiativer til at styrke kontrolmiljøet, men at disse ikke var tilstrækkelige. Rigsrevisionen henstillede, at initiativerne bliver suppleret med yderligere afstemninger, vejledninger og tjeklister, der klart afspejler ansvars-, rolle- og opgavefordelingen i organisationen.

  • IMR har i februar 2012 modtaget Rigsrevisionens løbende rapport om revision af regnskabet for 2011. IMR vil efterfølgende opdatere sine handlingsplaner på området. Hent rapporten her (pdf).

  • Ingen har tabt eller vundet på sagen. IMR har ikke misbrugt midler. Dette bekræfter revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers d. 16/1 2012 til IMR: "På givet foranledning skal jeg hermed bekræfte, at vi under vores assistance med gennemgang af projekter i IMR, i perioden juni til oktober 2011 som afrapporteret den 18. oktober 2011, ikke er stødt på forhold, der indikerer, at der har fundet misbrug af midler sted i de gennemgåede projekter."IMR afventer Rigsrevisionens rapport om den løbende rapport om revision af regnskabet for 2011.

  • Underskud på projekter kan kort sagt opstå på to måder: Enten er der brugt for mange penge på et projekt (fx hvis der er afsat tre måneders løn, men projektet trækker ud og der bruges fire måneders løn). Eller underskuddet kan opstå, fordi en bevilling er blevet mindre, eller måske slet ikke er modtaget. Dette kan være tilfældet, hvis donoren ikke betaler, hvis der opstår uenighed om beløbet eller hvis valutakursen falder undervejs i projektet. Sådanne projektab er almindelige. Men når man taber penge, skal det medtages i regnskabet. Dette er ikke sket, og heri består fejlen.

  • IMR opdagede selv disse fejl og tog umiddelbart efter initiativ til at undersøge sagen. IMR orienterede Udenrigsministeriet og Rigsrevisionen, efterhånden som sagen skred frem. IMR bad revisionsselskabet PriceWaterhouseCoopers (PwC) om at kvalitetssikre den interne undersøgelse.

  • Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) oplyser torsdag den 2. marts 2012under et åbent samråd i Folketingets Finansudvalg, at behandlingen af IMR's rammebevilling nu er sat i gang i Udenrigsministeriet. Når Danidastyrelsen dermed har godkendt IMR's ansøgning vil den tilbageholdte rammebevilling blive udbetalt til instituttet. Rammebevillingen udbetales kvartalsvis.

  • Politiken oplyser i sin leder d. 18. januar 2012, at revisionsselskabet PriceWaterhouseCoopers (PwC) har været revisorer for IMR ”i hele perioden”. Dette er ikke korrekt, og Politiken - og andre medier - har sidentilbagetrukket oplysningen. Det er Rigsrevisionen, der reviderer regnskaberne for Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder (DCISM) og dermed IMR (se også note til højre). PwC har kvalitetssikret IMR’s interne undersøgelse.