Nyhed

Institut for Menneskerettigheder indbringer Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for Ligebehandlingsnævnet

Et billede af en mørk dame foran en computer
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har udarbejdet et digitalt værktøj, der efter instituttets vurdering er ulovligt.

Det er efter instituttets opfattelse ulovligt, at profilafklaringsværktøj inddrager jobsøgendes etniske oprindelse i vurderingen af den enkelte jobsøgendes risiko for langtidsledighed. Det kan virke stigmatiserende og påvirke behandlingen af den enkelte jobsøger.

”At lægge vægt på etnisk oprindelse i sagsbehandlingen af den enkelte borger er diskrimination med mindre, at der er tale om positiv særbehandling, og det vurderer vi ikke er tilfældet her” siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt ved Institut for Menneskerettigheder.

Maria Ventegodt uddyber: ”Det er lovligt, når myndigheder laver generelle tiltag til fremme af etniske minoriteters beskæftigelse, men det er ulovligt, når den enkelte borger bliver stillet anderledes på grund af hans eller hendes etniske oprindelse.”

Det er STAR, der har ansvaret for profilafklaringsværktøjet, som har været i drift siden slutningen af 2015, og siden hen er blevet opdateret. Det er derfor STAR, som instituttet har indbragt for Ligebehandlingsnævnet.