Debat

Kampen for rettigheder foregår især på udebane

Mette Thygesen
Det er ude i verden, kvinder, børn, anderledes troende, oprindelige folk og LGBT+-personer bliver forfulgt, og borgere bliver til migranter. Derfor lægger vi de fleste kræfter der.

Bragt første gang i Jyllands-Posten 3. september 2023

Burkina Faso, Columbia, Elfenbenskysten, Etiopien, Jordan, Kenya, Kirgisistan, Niger og Zambia. Det er blot et udpluk af de lande, hvor vi på Institut for Menneskerettigheder samarbejder med lokale partnere og søsterorganisationer om at fremme og beskytte menneskerettighederne. 

For Gunnar Olesen har en vigtig pointe i sit indlæg her i Jyllands-Posten: Det opleves ikke nødvendigvis som en positiv forandring for tunesiske kvinder eller fiskere i Honduras, hvordan vi på europæisk grund hejser flaget for frihedsrettigheder. Derfor er vi på Institut for Menneskerettigheder internationalt engageret – som en naturlig forlængelse af vores arbejde som Danmarks nationale menneskerettighedsinstitut.

Siden vi blev oprettet ved lov i Danmark i 2002, har vi haft til opgave at beskytte og fremme menneskerettighederne i Danmark

Det er den erfaring, der gør, at vi i dag kan støtte og rådgive stater, inklusive menneskerettighedsinstitutioner og offentlige myndigheder, den private sektor og ngo’er i deres indsats for samme mål i 22 lande rundtomkring i verden. 

I dag har vi mange lokale medarbejdere på kontorer uden for Europa. Her varetager de opgaver med at sikre menneskerettigheder – borgerlige, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle – både i samarbejde med staten, når det lader sig gøre, og i samarbejde med menneskerettighedsinstitutioner og -organisationer.

I Kenya arbejder vi for eksempel med at forbedre adgangen til offentlige, digitale tjenester for de mest udsatte grupper. I Burkina Faso har vi bidraget til, at Justits- og Menneskerettighedsministeriet kan vejlede i, hvordan børn beskyttes i konfliktzoner. 

Gennem netværk på tværs af de enkelte lande støtter vi menneskerettighedsforkæmpere, der forsvarer deres ret til jord eller til pressefrihed

Fra et dansk perspektiv giver det mening at fremme menneskerettigheder langt fra os selv. Selvom de menneskeretlige udfordringer er forskellige fra Danmark til for eksempel Bangladesh, gælder menneskerettighederne for begge lande. 

Den fortsatte indsats for at styrke menneskerettigheder – både her og i udlandet – bliver ikke mindre relevant af, at støtten til menneskerettigheder er vigende. Det er netop nu, vi skal holde fast.

Kontakt

International chef, Internationalt område