Nyhed

Lov mod ”terrorpropaganda” kan krænke ytringsfriheden

Lov mod ”terrorpropaganda” kan krænke ytringsfriheden
Der er risiko for, at en lovpakke, der skal forhindre spredning af ”terrorpropaganda” rammer langt bredere, end pakken lægger op til.

Blokering af hjemmesider og straf for at udbrede propaganda til fordel for terrorister er nogle af elementerne i et nyt lovforslag, som regeringen ønsker at gennemføre.

Lovforslaget er en del af en handlingsplan om forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering fra efteråret 2016.

Men hvis lovforslaget gennemføres, er der risiko for, at danskernes menneskerettigheder – herunder retten til ytringsfrihed – begrænses uforholdsmæssigt.

Det skriver Institut for Menneskerettigheder i et høringssvar.

Blokering af hjemmesider

En del af lovforslaget handler om, at politiet skal kunne blokere adgangen til visse hjemmesider.

Lovforslaget vil føre til, at hele hjemmesider – og ikke kun dele heraf – vil blive blokeret på grundlag af en hvilken som helst overtrædelse af straffeloven.

Den meget vide adgang til at blokere materiale på internettet vil medføre en risiko for uproportionelt indgreb.
Institut for Menneskerettigheder

Selv om blokeringen vil kræve en forudgående retskendelse, vurderer instituttet, at ”den meget vide adgang til at blokere materiale på internettet vil medføre en risiko for uproportionelt indgreb” i forhold til pakkens formål med forslaget nemlig begrænsning af terrorpropaganda.

Uklar regel om medvirken til terror

Derudover lægger lovforslaget også op til, at reglerne om, at det er ulovligt at udbrede terrorpropaganda skal gøres tydeligere.

Instituttet vurderer imidlertid, at reglernes formulering risikerer at svække forudsigeligheden og i værste fald begrænse ytringsfriheden.