Nyhed

Makkerpar vinder Institut for Menneskerettigheders specialepris 2023

Vinderne af specialeprisen 2023
Julie Kampmann Grønning og Rasmus Sten Nielsen vinder specialeprisen, som Institut for Menneskerettigheder for første gang har uddelt, for deres speciale om børns rettigheder i psykiatrien.

I forbindelse med fejringen af 75-året for menneskerettighederne uddeler Institut for Menneskerettigheder specialeprisen for første gang.

Julie Kampmann Grønning og Rasmus Sten Nielsen fra Københavns Universitet vinder prisen for deres speciale ”Hvad fatter gør er (ikke) altid det rigtige” om børns rettigheder i psykiatrien. Interessen for emnet opstod på jurastudiet i København, da de deltog i et juridisk processpil.

”Specialet bringer forskellige juridiske metoder i spil for at opnå en alsidig belysning af emnet. Specialet formår at forene den menneskeretlige analyse med bredere juridiske og samfundsmæssige perspektiver på området, hvor børn i stadig højere grad opfattes som selvstændige individer med tilhørende rettigheder,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Specialeprisen bliver uddelt til det bedste menneskeretlige speciale, der bidrager med ny viden eller en ny, original tilgang til en udfordring eller et område inden for menneskerettighedsfeltet. Julie Kampmann Grønning og Rasmus Sten Nielsen vinder prisen, fordi de har formået at skrive et speciale på et højt fagligt niveau.

”Vi er rigtig glade for at have vundet prisen. Det overraskede os,” siger Julie Kampmann Grønning.

”Det er en vild oplevelse. Vi er meget taknemmelige over at have vundet og de ord, vi har fået med på vejen,” fortæller Rasmus Sten Nielsen.

Prisen, der udgør 25.000 kroner, er stiftet for at fremme studier af menneskeretlige spørgsmål og skærpe interessen for menneskerettigheder. Den uddeles til et speciale, der bidrager med ny viden eller en ny, original tilgang til en udfordring eller et område inden for menneskerettighedsfeltet.

"Det har været opmuntrende og inspirerende at se, at der er mange studerende, der interesserer sig for menneskerettigheder, og som behandler nogle vanskelige aktuelle spørgsmål. Det har været på et meget højt niveau, og de unge er både dygtige og har taget nogle modige valg,” siger Pernille Boye Koch, forskningschef på Institut for Menneskerettigheder.

Blandt de nominerede var også Clara Forrai Ørskovs speciale om klimaforandringernes påvirkning af menneskerettigheder, og i hvilket omfang internationale menneskerettigheder kan bidrage til en løsning samt Emma Louise Stenholms speciale om digitalisering af EU’s ydre grænser, og hvad det betyder for fremtidens asylbeslutninger.

Kontakt

Forskningschef, Forskning