Nyhed

Menneskerettighederne er danskernes stærkeste beskyttelse

Jonas Christoffersen
Instituttet advarer mod DF’s forslag om at skrive Menneskerettighedskonventionen ud af dansk lovgivning. Folketinget debatterer forslaget i dag.

”Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af indeværende år at fremsætte et lovforslag om, at den europæiske menneskerettighedskonvention bliver skrevet ud af dansk lovgivning”. Sådan lyder det i et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som Folketinget debatterer i eftermiddag.

Institut for Menneskerettigheder advarer om, at det kan få omfattende konsekvenser for danskernes retsbeskyttelse, hvis Menneskerettighedskonventionen får en svagere stilling i dansk lovgivning.

”Danskerne har fået bedre rettigheder på grund af Menneskerettighedskonventionen. Det gælder for eksempel en styrket ytringsfrihed i den offentlige debat, en domstolsreform, der sikrede, at der altid er mere end én dommer i hver retskreds, og at vi har fået nedsat de meget lange sagsbehandlingstider ved domstolene,” siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Grundloven er ikke nok

Kritikere af Menneskerettighedskonventionen fremhæver ofte, at Danmark allerede har en Grundlov, der sikrer danske borgeres grundlæggende rettigheder.

”Grundloven er naturligvis vigtig, men den er meget mere begrænset end Menneskerettighedskonventionen. For eksempel beskytter Grundloven ikke mod tortur, og den sikrer heller ikke en fair rettergang,” siger Jonas Christoffersen og tilføjer:

”I praksis er det Menneskerettighederne og den europæiske konvention, der beskytter os mod myndigheders og politikeres vilkårlige overgreb på vores grundlæggende rettigheder.”

Dårligt signal fra formandskabet

Menneskerettighedskonventionen er forankret i Europarådet, som Danmark har formandskabet for ind til maj 2018.

”Danmark har altid været et af de lande, der er gået forrest for at opbygge et stærkt internationalt menneskerettighedssystem. Det ville være et meget uheldigt signal at sende, hvis vi vælger at skrive konventionen ud af den danske lovgivning,” siger Jonas Christoffersen og tilføjer, at det især ville være et dårligt tidspunkt at gøre det, mens Danmark står i spidsen for Europarådet.