Nyhed

Menneskerettighedsdomstol: Danmark dømt for udvisning i to sager og frikendt i en tredje

Dommer hammer
Det var et brud på menneskeretten at udvise en vietnamesisk kvinde og en bosnisk mand, vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. I en anden sag mod en thailandsk kvinde får Danmark medhold i, at udvisning var i orden.

Stærk tilknytning til Danmark vejer tungere end den konkrete risiko for, at to herboende udlændinge vil begå ny alvorlig kriminalitet. 

Derfor var udvisning og permanent indrejseforbud for en bosnisk mand og indrejseforbud på 12 år for en vietnamesisk kvinde i strid med artikel 8 om retten til privat- og familieliv. 

Menneskerettighedsdomstolen lagde i begge sager særligt vægt på, at de var blevet idømt relativt milde straffe og ikke tidligere var dømt for alvorlig kriminalitet. De var heller ikke blevet advaret om risikoen for udvisning. Derudover lagde Domstolen i sagen om den vietnamesiske kvinde vægt på, at Østre Landsret ikke havde taget hensyn til, at en udvisning af kvinden ville ramme hendes børn, hvoraf den ene var fysisk og psykisk handicappet.  

”Siden 2017 har Menneskerettighedsdomstolen generelt holdt sig tilbage, når de danske domstole har været grundige i deres vurdering af menneskeretten i konkrete udvisningssager. Dagens domme viser dog, at der trods grundighed skal være vægtige argumenter for udvisning, når der er tale om borgere, der har levet næsten hele deres liv i Danmark”, siger Pernille Boye Koch, national chef ved Institut for Menneskerettigheder.  

I en tredje sag, hvor en thailandsk kvinde var dømt til udvisning og indrejseforbud i seks år på grund af partnervold og vold mod sit barn, fik Danmark medhold i, at udvisning og indrejseforbud var i orden.

Med dagens domme har Menneskerettighedsdomstolen de seneste ti år behandlet 33 danske sager om udvisning. I seks af sagerne er Danmark blevet dømt, mens Danmark har fået medhold i de øvrige 27 sager. Efter afgørelserne i dag verserer der fortsat syv danske udvisningssager ved Domstolen.

Retten til privat- og familieliv i udvisningssager

Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til respekt for privat- og familieliv er relevant i udvisningssager.

I udvisningssager er det alene tilladt at gribe ind i privat- og familielivet, hvis det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til at forebygge uro eller forbrydelse.

I sager om udvisning foretages en samlet afvejning af arten og grovheden af den begåede kriminalitet, tilknytningen til Danmark og tilknytningen til det land, som udlændingen må forventes at tage ophold i. 

En del af vurderingen handler også om, hvorvidt udvisning følges op med et indrejseforbud for en længere eller kortere årrække eller for bestandig.

Kontakt

Forskningschef, Forskning