Domme

Menneskerettighedsdomstol fælder dom i fire danske udvisningssager

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Det var et brud på menneskeretten at udvise to afghanere fra Danmark i 12 år, vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. I to andre sager var det i orden at udvise.

Det var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til privatliv at udvise to afghanere fra Danmark. Til gengæld var det ikke et brud på artikel 8 at udvise en congolesisk og en irakisk mand.

Danmark blev tirsdag dømt i sagerne Sharifi mod Danmark og Noorzae mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. De to afghanere var begge blevet udvist fra Danmark i 12 år, og det var for længe. Domstolen lagde vægt på, at de var blevet idømt relativt milde straffe og ikke tidligere var dømt for alvorlig kriminalitet. Deres bånd til Afghanistan var desuden nærmest ikke eksisterende.

Menneskerettighedsdomstolen fandt særligt, at indrejseforbud i 12 år var for indgribende.
Maria Ventegodt, national chef, Institut for Menneskerettigheder

”Dagens fire domme er meget konkret begrundede. Menneskerettighedsdomstolen lægger vægt på samme forhold som de danske domstole, men afvejningen falder anderledes ud i to af sagerne. Menneskerettighedsdomstolen fandt særligt, at indrejseforbud i 12 år var for indgribende,” siger Maria Ventegodt, national chef på Institut for Menneskerettigheder.

I sagerne Goma mod Danmark og Al-Masudi mod Danmark, der også blev afgjort tirsdag, blev Danmark frifundet. I begge sager havde de udviste tidligere begået alvorlig kriminalitet og var tidligere blevet idømt betinget udvisning. På den baggrund var det ikke en krænkelse af deres privatliv, at de blev udvist af Danmark, vurderer Menneskerettighedsdomstolen.

Med dagens afgørelser har Menneskerettighedsdomstolen dømt Danmark for i alt fire udvisningssager inden for de seneste ti år, hvor Domstolen har behandlet 24 danske udvisningssager.

Efter afgørelserne i dag verserer der stadig 14 udvisningssager og 10 andre sager mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Fire sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

5. september 2023 vurderede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fire danske udvisningssager. Alle sager er rejst som en krænkelse af artikel 8 om retten til respekt for privat- og familieliv. I to af sagerne blev Danmark dømt for en krænkelse, mens Danmark blev frifundet i de to andre sager.

Danmark blev dømt for brud på menneskeretten i to sager:

Sharifi mod Danmark
Sagen handler om udvisning med indrejseforbud i 12 år i en sag mod en person, som blev idømt to år og seks måneders fængsel for besiddelse to rifler på et offentligt område.

Noorzae mod Danmark
Sagen handler om udvisning med indrejseforbud i 12 år i en sag mod en person, som blev idømt et år og tre måneders fængsel for narkotika, overfald og trusler.

Danmark blev frifundet for brud på menneskeretten i to sager:

Goma mod Danmark
Sagen handler om udvisning med permanent indrejseforbud i en sag mod en person, som blev idømt to års fængsel for navnlig røveri og forsøg på røveri.

Al-Masudi mod Danmark
Sagen handler om udvisning med permanent indrejseforbud i en sag mod en person, som blev idømt to år og ni måneders fængsel for narkotikakriminalitet og besiddelse af en riffel.

Retten til privat- og familieliv i udvisningssager

Den Europæiske Menneskerettighedskoventions artikel 8 om retten til respekt for privat- og familieliv er relevant i udvisningssager.

I udvisningssager er det alene tilladt at gribe ind i privat- og familielivet, hvis det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til at forebygge uro eller forbrydelse. I sager om udvisning foretages en samlet afvejning af arten og grovheden af den begåede kriminalitet, tilknytningen til Danmark og tilknytningen til det land, som udlændingen må forventes at tage ophold i.

En del af vurderingen handler også om, hvorvidt udvisning følges op med et indrejseforbud for en længere eller kortere årrække eller for bestandig.