Nyhed

Ny generation udbreder menneskerettigheder i Myanmar

Jurastuderende i Myanmar studerer menneskerettigheder. Foto: Kaung Htet
For første gang i årtier modtager Myanmars jurastuderende uddannelse i menneskerettigheder.

”International Human Rights Law,” står der på forsiden af de bøger, som en gruppe jurastuderende fordyber sig i et klasseværelse på East Yangon Universitet i Myanmars hovedstad, Yangon. Situationen er stadig et særsyn i det sydøstasiatiske land, der indtil 2015 var styret af et militærdiktatur, hvor borgernes ytringsfrihed var underlagt nogle af de strengeste restriktioner i verden, og undervisning i menneskerettigheder var forbudt.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

De studerende er den første generation i et halvt århundrede, der studerer menneskerettigheder på et universitet i Myanmar.  Indførelsen af menneskerettighedsuddannelse på de juridiske fakulteter på Dagon og East Yangon Universitet i Myanmar er blevet hjulpet på vej i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder under det danske samarbejdsprogram med Myanmar. Efter valget i 2015 og den første demokratiske regeringstransition i Myanmar forpligtede Danmark sig til at støtte Myanmar med reformer, der tilsigter at styrke retssikkerheden og støtte respekten for menneskerettigheder i landet. 

Menneskerettigheder er vitale for demokratisk udvikling

”Det var umuligt overhovedet at tale om menneskerettighedsundervisning før 2015. Dengang havde vi ikke et forløb i menneskerettigheder, og vi havde ingen forskning på området. Nu er det en integreret del af vores pensum, og vi kan undervise de studerende i det. Det er virkelig vigtigt, og jeg tror, menneskerettighedsuddannelsen har ændret den måde, de studerende tænker på, og også ændret deres holdninger,” siger Dr. Yu Mon Cho, der underviser på det juridiske fakultet på East Yangon Universitet.

Mens nogle studerende drømmer om en karriere i et privat advokatfirma, ønsker andre at arbejde i regeringen, og nogle vil gerne starte deres egen virksomhed. Uanset drømmen deler de holdningen, at menneskerettigheder er meget vigtige for landets demokratiske udvikling.

”Vi vil gerne vide mere om retten til liv og retten til uddannelse. Men det, der er virkelig vigtigt for de studerende og de politiske aktivister i Myanmar, er ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Det er dét, vi gerne vil lære mere om,” siger Ko Kyaw Lwin, jurastuderende ved East Yangon Universitet. 

Den store succes med oprettelsen af menneskerettighedsuddannelse på de to universiteter i Yangon har desuden bidraget til, at Board of Legal Studies i 2018 besluttede at gøre menneskerettigheder til et obligatorisk kursus for samtlige jurastuderende på alle landets 21 juridiske fakulteter. Board of Legal Studies er den instans, som sammensætter pensum, læseplaner og studieordningen på universiteterne.  Næsten 6.000 studerende er siden blevet undervist i menneskerettigheder som grundkursus.

Gratis retshjælp til fattige og udsatte

At undervisning i menneskerettigheder siden 2016 har været en del af jurastudierne på de to universiteter i Yangon, kommer allerede flere hundrede af burmesere til gavn. For på Dagon og East Yangon Universiteterne er de jurastuderende langt fra kun fordybet i bøger og teorier. På begge universiteter, har de oprettet juridiske informationscentre, hvor den store del af lokalbefolkningen, som ikke har råd til at betale for en advokat, modtager gratis juridisk bistand fra de studerende.

”Vi går ikke kun på universitetet for at læse, men også for at give noget tilbage til lokalsamfundene,” fortæller Phone Thit Min, jurastuderende og frivillig på Dagon Universitets juridiske informationscenter. Han glæder sig ligesom sine medstuderende over, at de gennem det frivillige arbejde på centrene får praktisk erfaring som jurister.

De juridiske informationscentre er åbne for alle, der har brug for hjælp til konfliktløsning eller et juridisk problem. Størstedelen af dem, der kommer til det juridiske informationscenter, er kvinder, der oplever vold i hjemmet eller seksuelle krænkelser på arbejdsmarkedet. Andre opsøger centrene, fordi de oplever, at deres landrettigheder eller arbejdstagerrettigheder bliver krænket, eller fordi de som følge af fattigdom har oparbejdet en gæld, som de ikke kan komme af med. Men en stor del opsøger de unge frivillige alene for at få mere viden om deres rettigheder. Mange burmesere kender hverken deres rettigheder eller den nationale lovgivning, og andre er fortsat bange for at gå til domstolene.

Vidensdeling om rettigheder er afgørende i demokrati

De studerende leverer også rådgivning via Facebook og Messenger til folk, der bor længere væk og uddeler desuden information om lovgivning og rettigheder ved at opsøge lokalsamfund og afholde mini-workshops, som lokalbefolkningen deltager i. 

”At opsøge lokalsamfundene og dele information om menneskerettigheder blandt folk i Myanmar er nøglen til den demokratiske transition. Specielt i et multietnisk samfund som Myanmar er det vigtigt at forstå, at alle mennesker har de samme rettigheder,” pointerer John Nielsen, Danmarks ambassadør i Myanmar.

Eva Grambye, international chef og vicedirektør hos Institut for Menneskerettigheder glæder sig over de fremskridt, som menneskerettighedsuddannelsen baner vejen for.

”Vi er meget glade for at se, hvordan unge jurastuderende ser det som en del af deres juridiske virke at videregive information om lovgivningen og menneskerettigheder til andre og hjælpe deres medborgere med at opnå retssikkerhed. Forhåbentlig er det første skridt mod en fremtid med mere respekt for menneskerettigheder i Myanmar,” siger Eva Grambye.

Menneskeretlige fremskridt under store udfordringer 

Rejsen mod menneskerettighederne og den demokratiske transition er ikke let for Myanmar. Mens et potentiale for at styrke menneskerettighederne har vist sig i nogle dele af landet, bliver menneskerettigheder fortsat krænket i andre. Diskrimination og systematiske menneskerettighedskrænkelser mod etniske minoriteter i Myanmar er veldokumenterede, især de overgreb som Rohingya-befolkningen i Rakhine-staten er udsat for. Krænkelserne giver anledning til seriøs bekymring hos den danske regering og Institut for Menneskerettigheder.

”Når vi arbejder under udfordrende forhold rundt om i verden, vurderer vi løbende, hvilke muligheder vi har for at fremme borgernes menneskerettigheder via vores partnerskaber. Menneskerettighederne bliver i høj grad krænket i Myanmar, men vi fortsætter vores arbejde med vores partnere for at bidrage til den langsigtede proces med at facilitere menneskeretlig forandring i Myanmar,” siger Eva Grambye, international chef og vicedirektør hos Institut for Menneskerettigheder.

Selvom det ikke har været muligt at modtage menneskerettighedsundervisning i Myanmar indtil for ganske nylig, har nogle få jurister arbejdet med at fremme menneskerettighederne. En af dem er advokat Daw Khin Moe Moe, der i dag er ansat hos the Independent Lawyers Association of Myanmar, der i årtier har tilbudt juridisk hjælp til etniske minoriteter, fattige og politiske fanger.  Hun mener, implementeringen af menneskerettighedsundervisning i den juridiske uddannelse er ekstremt vigtigt.

”Før 2015 ville de fleste advokater ikke snakke om menneskerettighederne i offentligheden. Det var for risikabelt. Men det er ved at ændre sig. Jeg opdagede, at mange mennesker ikke ved noget om menneskerettigheder. Det gælder også mange advokater. De ved ikke noget om menneskerettigheder, kvinders rettigheder, børns rettigheder, ytringsfrihed osv. Det er derfor, vi tilbyder træninger i samarbejde med Danmark-Myanmar-programmet for Retssikkerhed og Menneskerettigheder.”

Danmark i Myanmar

Den danske ambassade i Myanmar rekurtterede International Commission of Jurists og Institut for Menneskerettigheder til at yde teknisk assistance og kapacitetsopbygning til alle partnere i Danmark-Myanmar-programmet for Retssikkerhed og Menneskerettigheder.
 

 

Kontakt

Projektleder, Menneskerettigheder, nabolande og Asien