Nyhed

Store civile tab og ødelæggelser i Israel og Palæstina bekymrer Institut for Menneskerettigheder

Den væbnede aktive konflikt, som siden den 7. oktober har fundet sted i Israel og de besatte palæstinensiske områder, vækker dyb bekymring hos Institut for Menneskerettigheder.

”De høje civile dødstal, gidseltagningerne og ødelæggelsen af civil infrastruktur, herunder hospitaler og skoler, tegner et billede af, at krigens regler og menneskerettigheder krænkes i bekymrende omfang,” siger direktør Louise Holck, der dog hilser aftalen om en humanitær pause og gidselfrigivelse velkommen.

Krigens parter er – som understreget af FN’s generalsekretær og Den Internationale Straffedomstol – forpligtede efter folkeretten til at beskytte civile under væbnet konflikt. Overlagte angreb på civile samt angreb, hvor der er for høje civile tab i forhold til de opnåede militære mål, er entydigt forbudt og udgør krænkelser af menneskeretten og krigens regler, som krigens parter er forpligtede til at overholde, herunder Genève-konventionens regler om beskyttelse af civile og proportionalitet.

Siden 7. oktober er mere end 11.000 palæstinensere og 1.400 israelere blevet dræbt ifølge FN, og krigen har haft alvorlige konsekvenser for både menneskeretsforkæmpere og menneskerettighedsinstitutioner. Ifølge FN’s højkommissær for menneskerettigheder knægtes israelske menneskeretsforkæmperes ytrings- og forsamlingsfrihed, og menneskerettighedsinstitutioner har vanskelige arbejdsbetingelser.

Institut for Menneskerettigheder arbejder for at fremme og beskytte menneskerettighederne i både Danmark og internationalt. At krigen også har sat blandt andre den palæstinensiske menneskerettighedsinstitution under pres risikerer at svække arbejdet for at fremme menneskerettighederne på både kort og lang sigt, siger Louise Holck.

”Menneskerettighedsinstitutioner – ikke mindst vores søsterorganisation, den palæstinensiske menneskerettighedskommission – gør et vigtigt arbejde med at overvåge menneskeretssituationen og forsøge at sikre, at krigens regler og menneskerettigheder respekteres. De seneste begivenheder understreger vigtigheden af at have nationale menneskerettighedsinstitutioner,” siger Louise Holck, der ser frem til, at den danske regering som lovet snarligt genoptager den bilaterale udviklingsbistand.

Det er afgørende, at relevante internationale fora, herunder FN og Den Internationale Straffedomstol, adresserer brud på krigens regler og menneskerettighederne i Israel og Palæstina og at krigsforbrydelser begået af krigens parter dokumenteres, mener hun.

”Der er ingen undskyldning for ikke at beskytte civile og overholde krigens regler og menneskerettighederne. Ansvarlige for krigsforbrydelser skal stilles juridisk til ansvar, når kamphandlingerne er sluttet.”