Dom

Storkammer: Frankrig overtræder menneskerettigheder i sager om franske børn og mødre i syriske lejre

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Franske myndigheder har pligt til at genoptage sagerne og i den forbindelse inddrage menneskerettighederne, fastslår Menneskerettighedsdomstolen. Sag om danske børn i Syrien bør revurderes efter dommen, mener Institut for Menneskerettigheder.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslår i sagerne om hjemtagelse af franske børn og mødre fra lejrene i Syrien, at Frankrig er forpligtet af menneskerettighedskonventionen og retten til at lade statsborgere indrejse hjemlandet.

Det er første gang, Menneskerettighedsdomstolen tager stilling til, om kvinder og børn i fangelejre i Syrien får krænket deres menneskerettigheder.

I den konkrete sag fastslår domstolen, at de franske børn og mødre har fået krænket deres ret til indrejse i Frankrig. Myndighederne afslog nemlig at evakuere dem uden nogen form for retsgarantier eller mulighed for at få prøvet afslaget på hjemtagelse.

”Dommen i dag fastslår, at menneskerettighederne skal inddrages i de franske hjemtagelsessager. Det er nyt og vigtigt, fordi kvinder og børn i fangelejrene lever under umenneskelige vilkår, hvor deres grundlæggende rettigheder ikke er sikret,” forklarer Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder.

Dagens dom flugter med Institut for Menneskerettigheders anbefalinger om at tage særligt hensyn til børnene og bør også få betydning i forhold til de danske børn og deres mødre:

”Domstolen fastslår, at Frankrig specifikt skal tage hensyn til barnets bedste og den særligt sårbare situation, børnene befinder sig i. Dommen bør give anledning til, at Danmark genovervejer at tage børn og mødre hjem fra de syriske lejre,” siger Nikolaj Nielsen.

Menneskerettighedsdomstolen pålægger Frankrig straks at revurdere sagerne om de franske børn og mødre i lejre i Syrien.