Nyhed

Udlændingeloven stiller for høje krav til ofre for partnervold

kvinde på seng
Kvinder, der er blevet ægtefællesammenført, risikerer at miste deres opholdstilladelse, hvis de forlader manden på grund af vold. Bevisbyrden er for tung for ofrene, vurderer Institut for Menneskerettigheder i ny analyse.

Hvis et ægteskab ophører på grund af vold, bør ægtefællesammenførte kvinder kunne få opholdstilladelse uafhængigt af deres ægtefælle. Det fremgår af Istanbulkonventionen, der har til formål at bekæmpe vold mod kvinder.

Udlændingelovens paragraf 19, stk. 7, blev tilføjet for at sikre, at kvinder, der er blevet ægtefællesammenført, ikke bliver i voldelige forhold af frygt for at miste deres opholdstilladelse.

De voldsramte kvinder skal løfte en urimeligt tung bevisbyrde for at undgå at blive sendt ud af landet.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

En ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder viser nu, at de voldsramte kvinder kan have svært ved at leve op til de strenge beviskrav, som udlændingemyndighederne stiller. Analysen er baseret på en gennemgang af konkrete afgørelser og interviews med fageksperter.

Dokumentationskrav

Dokumentationskrav efter Udlændingelovens § 19, stk. 7:

  • Kvinden skal kunne godtgøre, at hun har været udsat for vold. Såfremt volden godtgøres via skadestuerapport, lægejournal eller krisecentererklæring, skal der forelægge en vurdering fra en fagperson.
  • Kvinden skal være gået fra forholdet, fordi kvinden har været udsat for vold, og kvinden skal være gået først.
  • Det skal indgå i vurderingen, om kvinden har udvist vilje og evne til at lade sig integrere.
Kilde: Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), Ny i Danmark

”Voldsbestemmelsen i udlændingeloven lever i praksis ikke op til sin hensigt. De voldsramte kvinder skal løfte en urimeligt tung bevisbyrde for at undgå at blive sendt ud af landet, hvis de forlader en voldelig partner,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Derfor anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at dokumentationskravene i voldsbestemmelsen lempes:  

”Kvindernes forklaringer bør som udgangspunkt stå til troende, medmindre der er grund til andet. Hvis vi i Danmark har sat os for at beskytte alle kvinder mod partnervold, må vi også sikre kvinder uden eget opholdsgrundlag,” siger Louise Holck.

Folketinget har de seneste år iværksat flere tiltag mod partnervold. Samtykkebestemmelsen og kriminaliseringen af psykisk vold er ændringer, der er med til at styrke beskyttelsen af kvinder og bekæmpe vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Analysen viser også, at der kan være fare for, at kvinderne bliver forfulgt i deres hjemland, hvis de bliver skilt og tvunget tilbage til hjemlandet. Den risiko bør udlændingemyndighederne ifølge Institut for Menneskerettigheder tage højde for ved at foretage en konkret og individuel vurdering af kvindernes sikkerhedssituationen.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at:

  • Udlændinge- og Integrationsministeriet sikrer, at beviskravene i udlændingelovens § 19, stk. 7, lempes, så kvindens forklaring lægges til grund, medmindre der er grund til at tro, at forklaringen er utroværdig.
Se flere anbefalinger i rapporten 'Udenlandske kvinder fastholdt i voldelige ægteskaber'