Publikation
billede af mur med skilt med handicapskilt, der tipper

2012-2021: Otte år uden reelle forbedringer i levevelkår for mennesker med handicap

Institut for Menneskerettigheder gør status på udviklingen for ligebehandling af danskere med handicap og dykker i dette notat ned i fire områder.

På Handicapbarometeret har Institut for Menneskerettigheder siden 2012 gjort status på udviklingen for ligebehandling af danskere med handicap,

Handicapbarometeret måler udviklingen fra 2012 til 2020 og dækker 10 indikatorer, for eksempel sundhed, lighed og diskrimination, vold, uddannelse og beskæftigelse.

Samtlige 10 indikatorer viser, at mennesker med handicap er dårligere stillet end mennesker uden handicap.

I dette notat stiller vi skarpt på fire områder: vold, diskrimination, tvang i psykiatrien og uddannelse. Det er områder, hvor udviklingen enten står stille eller er i tilbagegang, og områder, som er helt afgørende for virkeliggørelsen af rettigheder i handicapkonventionen.

Mennesker med handicap har langt højere risiko for at blive udsat for vold eller diskrimination end mennesker uden handicap. Stadig flere mennesker bliver udsat for tvang i psykiatrien – trods mål om nedbringelse af tvang – og modsat tendensen blandt de øvrige unge, er der ikke sket en stigning i andelen af unge med handicap, der får en erhvervkompetencegivende uddannelse.
 

Anbefaling

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at regeringen tager initiativ til at udvikle en national handicappolitik med en tværgående handlingsplan for handicapområdet baseret på statistisk viden om vilkårene for både børn og voksne med handicap og med målbare målsætninger.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk