Publikation
Forside af rapporten 'Abort i et menneskeretligt perspektiv'

Abort i et menneskeretligt perspektiv

De nuværende abortregler bør gøres mere tidssvarende, anbefaler Institut for Menneskerettigheder i ny rapport, der samler og analyserer tidligere forskning på abortområdet og sætter resultaterne ind i et menneskeretligt perspektiv.

Siden 1973, hvor retten til fri abort blev indført, er de danske abortregler stort set ikke blevet revideret.

Det giver anledning til at undersøge, om reglerne lever op til nutidige menneskeretlige og sundhedsfaglige standarder. 

I rapporten 'Abort i et menneskeretligt perspektiv' redegør Institut for Menneskerettigheder  for, hvordan abort betragtes i menneskeretten. Det handler blandt andet om retten til sundhed og retten til respekt for privatlivet, herunder den fysiske og psykologiske selvbestemmelse.

Konkret analyserer Institut for Menneskerettigheder både de internationale menneskerettigheder på abortområdet, de danske abortregler og abortsamrådenes praksis. 

På den baggrund anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at de generelle regler for abort revideres, så de juridiske vilkår for gravide gøres mere tidssvarende.

Derudover anbefales det i rapporten, at Abortankenævnet sikrer, at menneskeretlige principper overholdes, både i Abortankenævnets egen praksis og i abortsamrådenes praksis.

Anbefalinger

På baggrund af analysen anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at Sundhedsministeriet og Folketinget tager initiativ til at:

  • hæve grænsen for fri abort med henblik på at styrke kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed i adgangen til abort
  • ophæve kravet om, at forældre eller værge skal give samtykke til abort for unge mellem 15 og 18 år
  • sikrer udvidet adgang til abort senere i graviditeten, når den gravide er mindreårig eller har en kognitiv funktionsnedsættelse, samt når graviditeten er en følge af et seksuelt overgreb.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk