Nyhed

Landets første esportstrænere klædt på til at forebygge og bekæmpe sexisme i gaming

computer
Institut for Menneskerettigheder, Center for Digital Pædagogik og esportsorganisationen Astralis har uddannet de første esportstrænere i at håndtere forskelsbehandling på baggrund af køn

På en af væggene i AaB esports største fællesrum hænger en ny plakat. Under overskriften ’Politik for Digital Trivsel’ formidler foreningen, der ligger i hjertet af Nordjylland, sine nye retningslinjer for, hvordan de forventer, at deres medlemmer opfører sig overfor hinanden.

”I AaB hjælper vi hinanden ind i et positivt, socialt fællesskab, hvor vi accepterer og omfavner hinandens forskelligheder,” og 

”I AaB tolererer vi ikke nogen former for hadtale og reagerer på enhver form for diskriminerende adfærd,” lyder det blandt andet.

Som den første danske esportsforening i Danmark har Aab esports frivillige trænere og ledere gennemgået et uddannelsesforløb, der klæder dem på til at forebygge og håndtere sexisme i gaming. Bag uddannelsesforløbet, som 10 danske esportsforeninger deltager i, står Institut for Menneskerettigheder, Center for Digital Pædagogik og esportsorganisationen Astralis. 
 

”Seksuel chikane er et alvorligt menneskeretligt problem. Det er meget positivt, at så mange esportsforeninger arbejder aktivt med at forebygge og håndtere problemet på de platforme og i de fællesskaber, hvor stadig flere børn og unge bruger deres fritid,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder. 
 

I computerspil som League of Legends og Counter Strike 2 er det ikke ualmindeligt, at piger og unge kvinder udsættes for diskriminerende og truende kommentarer. 
 

I interviews med DR har kvindelige gamere fortalt, at det i højere grad er normen end undtagelsen, at de bliver mødt med kommentarer som: ”Du skulle hellere gå tilbage i køkkenet og lave en sandwich”. ”Du burde blive testet for klamydia". Og ”Vil du sutte min pik?” 

Flere studier peger på, at sexisme fører til, at piger og kvinder enten trækker sig tilbage eller gemmer sig bag kønsneutrale avatarer.
 

Det er på den baggrund, at de  to organisationer i samarbejde med  esportorganisationen Astralis og esportsforeninger på tværs af Danmark gennemfører uddannelsesforløbene. 

"Gaming tilbyder børn og unge sociale fællesskaber med mulighed for at opbygge kompetencer. Men gaming tilbyder også en generel indgang til interessen for tech, hvor pigerne lige nu har sværere ved at komme ind og være med, og dét er et samfundsproblem. Ansvaret for at ændre kulturen, så den bliver mere inkluderende, er selvfølgelig ikke alene esportens, men de kan tilbyde et trygt miljø frit for diskrimination, hvor pigerne kan opbygge deres interesse for spillene på lige vilkår med drengene.", siger Anni Marquard, stifter og direktør for Center for Digital Pædagogik

Ifølge Lasse Storgaard Kirchhoff, som er næstformand i foreningens bestyrelse, er plakaten på endevæggen et vigtigt bevis for den udvikling, som uddannelsesforløbet har kickstartet hos foreningen i Aalborg. Han er glad for, at foreningens 160 medlemmer og deres forældre fremover bliver mødt med foreningens politik for digital trivsel, når de træder ind i Aab esports lokaler.

”Vi oplever sjældent, at vores medlemmer udsættes for chikane. Men det er vigtigt at forebygge, for seksuel chikane finder desværre sted på mange spilplatforme. Når vi har oplevet det hos os, har nogle af os tidligere haft en tendens til at bagatellisere det og opfatte kønnede kommentarer og seksuel chikane som dårlig opførsel,” siger Lasse Storgaard Kirchhoff.

Efter at have deltaget i uddannelsesforløbet oplever han, at han er blevet bedre til at forstå og forklare, hvad der ligger til grund for den chikane og de kønnede kommentarer, som mange oplever, når de gamer. 

”Det bunder i et langt større problem, som handler om manglende ligestilling, og som også finder sted mange andre steder i samfundet. Og det har store konsekvenser for ofrene."

Han oplever, at han under uddannelsesforløbet, som består af et heldagsseminar og tre online-sessioner, både har fået redskaber til at forebygge, gribe ind og hjælpe ofrene for det.

 

Hvad er Digital Respekt?

Udover over uddannelsesforløbene står de to  organisationer sammen med esportorganisationen Astralis i 2024 bag sociale mediekampagner på Astralis’ sociale medier.

Indsatsen mod seksuel chikane er støttet af Alliancen mod Seksuel Chikane under Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.