Notat
forside af beskyttelse med seksuelle overgreb

Beskyttelse mod seksuelle overgreb på bo- og døgntilbud i Grønland

I ny analyse anbefaler Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Grønlands Handicaptalsmand og Institut for Menneskerettigheder, at den menneskeretlige beskyttelse styrkes for bo- og døgntilbudsbeboere i Grønland.

Seksuelle overgreb rammer i langt højere grad beboere på bo- og døgntilbud end andre borgere i samfundet. 

Seksuelle overgreb udgør en krænkelse af menneskets grundlæggende ret til  værdighed, personlig integritet og selvbestemmelse.

Seksuelle overgreb kan  have store negative konsekvenser for offerets trivsel og sundhed på længere sigt. Blandt andet kan overgreb gå ud over offerets evne og lyst til at skabe og  vedligeholde personlige relationer og motivation til at fastholde uddannelses- og  beskæftigelsestilbud, ligesom det kan resultere i angst, depression, spiseforstyrrelser og søvnproblemer. Overgrebet kan også medføre fysiske skader, infektioner, seksuelt overførbare sygdomme og graviditet.

Derfor er det nødvendigt at styrke den menneskeretlige beskyttelse på bo- og døgntilbud, blandt andet ved at Departementet for Børn, Unge og Familie udarbejder retningslinjer for at styrke bo- og døgntilbudsbeboeres  sikkerhed og ved, at der indføres relevante traumetilbud for mennesker med handicap, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Grønlands Handicaptalsmand, Tilioq, og Institut for Menneskerettigheder sætter i ny rapport fokus på problemerne og kommer med en række anbefalinger for, hvordan beboere på botilbud i Grønland beskyttes bedre mod seksuelle overgreb.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk