Publikation
Forsiden af rapporten

Egenbetaling for tolkebistand – lægers erfaring med ordningen

Over 600 læger redegør for deres oplevelser med og konsekvenserne af, at personer med mindst tre års ophold i Danmark skal betale et gebyr for tolkning i sundhedsvæsenet.

I juli 2018 blev der indført et gebyr for tolkning i sundhedsvæsenet for patienter med mindst tre års ophold i Danmark. Da gebyret blev vedtaget, advarede Lægeforeningen og Institut for Menneskerettigheder om, at gebyret kunnegive problemer i kommunikationen mellem patient og læge og gå ud over diagnostik og behandling. De to organisationer pegede desuden på, at der ville være risiko for, at nogle patienter ville undlade at opsøge læge, selvom de havde behov for det. Samtidig var der tale om en ny bureaukratisk byrde i et i forvejen presset sundhedsvæsen.

Lægeforeningen og Institut for Menneskerettigheder har i denne undersøgelse spurgt over 600 læger om deres erfaringer med tolkegebyret et år efter, at det blev indført. Resultaterne bekræfter desværre, at tolkegebyret i ganske vid udstrækning har de forventede, negative konsekvenser inden for sundhedsvæsenet.

På baggrund af undersøgelsen anbefaler Lægeforeningen og Institut for Menneskerettigheder, at Folketinget afskaffer ordningen om egenbetaling for tolkebistand.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk