Publikation
Forside af rapport om etniske minoriteter i politik

Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse

Rapporten 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse' belyser gennem 22 interviews, hvilke barrierer politikere med minoritetsetnisk baggrund møder i dansk politik.

Etniske minoriteter med ikkevestlig oprindelse er underrepræsenterede i dansk politik. Således tegner gruppen sig langtfra med den andel af befolkningen, den udgør. Det gælder både på Christiansborg og i regionsråd, kommunalbestyrelser og byråd.

Selvom gruppen udgør 8,7 procent af befolkningen, er der forholdsvis få politikere med etnisk minoritetsbaggrund.

Etniske minoriteter i lokalpolitik

Personer med etnisk minoritetsbaggrund udgør 8,7 procent af den samlede befolkning over 18 år.

4,3 procent af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i alle 98 kommuner har etnisk minoritetsbaggrund.

104 valgte kommunalbestyrelsesmedlemmer ud af i alt 2.436 medlemmer har etnisk minoritetsbaggrund.

Institut for Menneskerettigheder har lavet 22 kvalitative interviews med tidligere folketingspolitikere og politikere, der har siddet i byråd, kommunalbestyrelse eller borgerrepræsentation i perioden 2017-2021. Interviewene indgår i rapporten 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse', som belyser de barrierer, etniske minoriteter møder i dansk politik.

De havde meget svært ved at se mig som andet end rengøringsassistent, så jeg var nødt til at forklare, at det var meningen, at jeg skulle være i mødelokalet, fordi jeg var byrådsmedlem.
Fra interview i 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse'

De politikere og ekspolitikere, vi har interviewet, deler opfattelsen af, at deres politiske virke gør en forskel. Det er årsagen til, at de engagerer sig i politik. Men det er ikke uden omkostninger.

Samlet tegner de også et billede af, at der ikke har været tilstrækkelig opmærksomhed på, at det er vanskeligere at være politiker med etnisk minoritetsbaggrund. Det gælder ikke kun i mødet med vælgere eller i debatter på sociale medier. Også i byrådssalene rundtomkring i Danmark og blandt partifæller på Christiansborg oplever de fordomme og mangel på omtanke.

Det er et ekstremt stort tabu det her. For det kræver, at partierne anerkender, at de har et problem. Og vi har jo lige set, hvor lang tid der gik, inden partierne anerkendte, at de havde en sexistisk kultur. 
Fra interview i 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse'

Politikere med etnisk minoritetsbaggrund oplever, at det er vanskeligt at navigere i dansk politik. De skal både leve op til baglandets forventninger og stå på mål for deres etniske og kulturelle baggrund over for kolleger og offentligheden. Flere fortæller, at kolleger stiller dem meget direkte spørgsmål om deres religion og privatliv.

Folk har spurgt, om jeg elsker min mand, og om jeg selv har valgt ham. Altså virkelig, virkelig grænseoverskridende spørgsmål, som er ekstremt private. ’Har du haft sex før ægteskabet?’ er jeg også blevet spurgt om.
Fra interview i 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse'

Kvindelige politikere med etnisk minoritetsbaggrund har ifølge rapporten særlige udfordringer. De oplever et krydspres, når de forsøger at leve op til både andres og egne forventninger.

Fælles for de politikere og ekspolitikere, vi har talt med, er, at de føler, det er en ensom kamp. De står over for en række udfordringer, og de oplever samtidig at stå relativt alene med dem.

På salaterne var der lige puttet lidt ekstra bacon på, eller der var lige lidt pølser i, eller man havde lige lavet noget i svinefedt. Og ja, jeg dør ikke af sult, men det er signalet. Er man et sted, hvor der er plads til alle, eller er man ikke?
Fra interview i 'Etniske minoriteter i politik - Barrierer for politisk deltagelse'

I rapporten lægger Institut for Menneskerettigheder op til, at de politiske partier  overvejer at styrke opbakningen og støtten til politikere med etnisk minoritetsbaggrund i deres eget parti.

Anbefaling

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at de politiske partier udvikler en mangfoldighedspolitik med henblik på at fremme repræsentationen af politikere med minoritetsetnisk baggrund. Politikken bør indeholde konkrete tiltag rettet mod at imødegå de særlige udfordringer, som etniske minoriteter møder i politik.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk