Publikation
Rapportens forside

Kvinder i ledelse

Analyse af lov om måltal og politik for det underrepræsenterede køn.

Denne analyse ser på andelen af kvinder i de største danske virksomheders topledelse og vurderer, hvilken virkning den danske lov om måltal fra 2012 har haft på udviklingen. Lov om måltal forpligter de ca. 1.200 største danske virksomheder til at sætte mål for at øge andelen af kvinder i direktion og bestyrelse og udforme en politik for, hvordan virksomhederne har tænkt sig at nå i mål.

Analysen bygger på et unikt datagrundlag, der gør det muligt at se udviklingen i kønssammensætningen i de ca. 1.200 største danske virksomheder de seneste 20 år. Derudover bygger analysen på et spørgeskema sendt til en stikprøve på 170 af de virksomheder, der er omfattet af lov om måltal.

Analysen viser, at andelen af kvinder i topledelse er steget fra ca. 10 til 15 procent fra 1995 til 2015, og andelen af bestyrelsesformænd er steget fra ca. 3 til 6 procent på 20 år.

Ser man på virkningen af lov om måltal, som trådte i kraft i april 2013, er der tale om en meget begrænset virkning med en stigning på 1,2 procentpoint. Kun omkring 18 procent af de nye topledere, der er kommet til, siden loven trådte i kraft, er kvinder. Trækker man medarbejderrepræsentanterne fra, som ifølge reglerne ikke tæller med i virksomhedernes måltal, sænker det andelen af kvinder yderligere. Der er således blot 14,2 procent – mindre end en ud af syv– kvinderblandt ledelsesposterne i 2015.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk