Publikation
Forside af læs-let version af Kvindekonventionen

Læs-let udgave af Kvindekonventionen

Grønlands Råd for Menneskerettigheder har i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Ligestillingsråd lavet en kort og tilgængelig version af FN’s Kvindekonvention på grønlandsk.

Kvindekonventionen, også kaldet CEDAW, er en international konvention, der opstiller en række rettigheder om ligestilling for kvinder både politisk, økonomisk, socialt, kulturelt, civilt og på en række andre områder.

CEDAW henviser til Kvindekonventionens engelske betegnelse og står for Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women - Konventionen om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder.

Kvindekonventionen blev vedtaget af FN i 1979 og trådte i kraft i 1981. I 1983 ratificerede Folketinget i Danmark konventionen. Danmark tiltrådte den internationale aftale endeligt, og det skete uden territorielt forbehold for Grønland, så aftalen gælder også for Grønland.

Mere end 180 lande har i dag tilsluttet sig Kvindekonventionen. De lande, der tilslutter sig en konvention, forpligter sig til, i deres eget land, at respektere, beskytte, fremme og opfylde de rettigheder, som er beskrevet i konventionen.

Oversættelse af kvindekonventionens artikler

Den nye læs-let version af Kvindekonventionen har det formål at oversætte konventionens artikler til et letlæseligt og forståeligt sprog.

Der er således ikke tale om en fuldstændig og ordret gengivelse af konventionens artikler, men et udpluk af de artikler, som vi har fundet særligt relevante.

Tre principper i kvindekonventionen

Kvindekonventionen er bygget op omkring tre principper:

1) Væsentlig lighed

2) Ingen forskelsbehandling

3) Statens forpligtelser.

Rettighederne er med andre ord defineret ud fra, at der skal opnås betydelig lighed mellem mænd og kvinder, at forskelsbehandling imellem kønnene elimineres, og at staterne forpligter sig til, at det sker.

Hele Kvindekonventionen med både rettigheder og kontrolmekanisme er beskrevet i 30 såkaldte artikler. Kvindernes rettigheder er beskrevet i 16 af dem. De 16 artikler opsummeres i denne læs-let udgave af Kvindekonventionen.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk