Statusrapport
Religion - status 2015-16

Religion - status 2015-16

Delrapport med den seneste udvikling og de vigtigste anbefalinger på området. Delrapporten er en del af ’Menneskerettigheder i Danmark, Status 2015-16’.

Denne delrapport sætter fokus på, hvorledes menneskerettighederne i Danmark kan styrkes gennem en dynamisk udvikling af religionsfriheden, set i en individuel, kollektiv og samfundsmæssig sammenhæng. I delrapporten behandles følgende temaer: religiøs skilsmisse, religiøse minoriteter under pres samt beskyttelse mod diskrimination på grund af religion. Spørgsmålet om blasfemi samt beskyttelse mod hadefulde ytringer over for religiøse grupper behandles i delrapporten om ytringsfrihed, og spørgsmålet om revision af den danske ligebehandlingslovgivning behandles i delrapporten om gennemførelse af menneskeretten samt delrapporten om etnisk ligebehandling.

Religionsfriheden er en af de klassiske frihedsrettigheder. Den er en individuel menneskerettighed, som oftest manifesteres inden for en kollektiv ramme, idet religionsudøvelsen traditionelt forudsætter tilstedeværelsen af et trossamfund. Religionsfriheden omfatter retten til at have, antage, manifestere og skifte religion, retten til at have og manifestere ikke-religiøse og ateistiske overbevisninger og retten til ikke at have nogen religion eller tro. Religionsfriheden er tæt knyttet til andre rettigheder, for eksempel ytringsfriheden, foreningsfrihed og retten til respekt for privatliv. Religionsfriheden kan imidlertid også være i konflikt med andres interesser og rettigheder, eksempelvis individuelle rettigheder og hensynet til ligebehandling.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk