Notat
hånd med plaster på

Alle voldsudsatte bør have lige ret til krisecenterplads, psykologhjælp og støtte til medfølgende børn

Mænd og LGBT+ personer, der udsættes for partnervold, har ikke samme ret til krisehjælp, som voldsudsatte kvinder har. Alle voldsudsatte bør have lige ret til hjælp, fastslår Institut for Menneskerettigheder i en ny analyse.

Når mænd udsættes for partnervold, har de, ifølge serviceloven, ikke de samme rettigheder til krisehjælp, som voldsudsatte kvinder har. I en ny analyse kortlægger Institut for Menneskerettigheder retten til krisehjælp for mænd og kvinder i voldelige forhold.

Kvinder indgår under servicelovens § 109, der sikrer dem ophold på et krisecenter og ti timers psykologhjælp, hvis de udsættes for partnervold. Derudover er kvindernes børn også sikret krisehjælp.

Mænd kan hverken få psykologhjælp eller tage deres børn med, når de beder kommunen om hjælp til at komme væk fra et voldeligt forhold. De bliver i stedet henvist til ophold på et herberg. 

Samtidig påpeger Institut for Menneskerettigheder, at LGBT+ personer er særligt udsatte for vold i deres nære relationer, og at der derfor bør tages hensyn til de udfordringer, LGBT+ personer møder. 

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Social- og Ældreministeriet tager initiativ til at ændre servicelovens bestemmelser om vold i nære relationer og partnervold på følgende måde:

  • Alle voldsudsatte bør have ret til specialiseret krisecenterplads, specialiseret psykologhjælp samt omsorg, støtte og psykologhjælp til eventuelle medfølgende børn.
     
  • Krisecentre for kvinder, mænd og LGBT+-personer skal indrettes på en måde, hvor der tages hensyn til den enkelte voldsudsattes behov, herunder muligheden for fysisk adskillelse på baggrund af køn, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika.
     
  • Der bør ikke ske en forringelse af voldsudsatte kvinders rettigheder i forhold til deres nuværende rettigheder efter serviceloven, da kvinder er mere udsatte, når det gælder vold i nære relationer. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler desuden, at der tilvejebringes mere viden om både mænds og LGBT+-personers udsathed for vold i nære relationer i Danmark.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk