Webinar

Forstå konsekvenserne af paradigmeskiftet

-
Online
nødudgangsskilt
FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR) i Nordeuropa og Institut for Menneskerettigheder inviterer til webinar om konsekvenserne af Danmarks inddragelse af flygtninges opholdstilladelser.

Reglerne på asylområdet blev ændret i Danmark i 2015 og 2019 under det såkaldte paradigmeskifte. Opholdstilladelser til flygtninge bliver givet, med henblik på at de skal rejse tilbage til deres hjemland, så snart det er muligt, og ikke med henblik på integration og varigt ophold.

Mere end 1.000 syriske flygtninge har fået revurderet deres opholdstilladelser. De første 100 flygtninge fra Damaskus og Rif Damaskus har mistet deres midlertidige beskyttelse i Danmark. Flygtninge fra andre områder i Syrien såvel som fra andre lande vil desuden få revurderet deres opholdstilladelse i de kommende år.

Den danske regering gennemfører ingen tvangshjemsendelser af syriske flygtninge for øjeblikket. Derfor opholder de sig i venteposition i Danmark. Nogle flytter i mellemtiden til andre EU-medlemslande som Belgien, Nederlandene og Tyskland for at søge asyl.

Webinaret kommer rundt om følgerne af Danmarks paradigmeskifte på asylområdet, blandt andet de menneskeretlige spørgsmål, som hjemsendelsespraksissen rejser, konsekvenserne for de syriske flygtninge, der får inddraget deres opholdstilladelse, og for de EU-lande, der modtager syriske flygtninge fra Danmark.

Program:

  • Henrik M. Nordentoft, UNHCR: Velkomst og et kort overblik over UNCHR's standarder for midlertidig beskyttelse og ophør 
  • Jens Vedsted-Hansen: Tracing the evolution of the ‘paradigm shift’
  • Nikolas Feith Tan: Human rights law issues in the revocation process
  • Mahmoud Almohamad: Personal experiences of the revocation process
  • Marq Wijngaarden: Implications for Holland of Danish revocation practice
  • Jessica Schultz: Beyond the paradigm shift: the temporary turn in asylum policies in Northern Europe.

Henrik M. Nordentoft, UNHCR, modererer den efterfølgende debat.

Bemærk, at webinaret foregår på engelsk.

Webinaret tager udgangspunkt i to rapporter om emnet:

"Man kan aldrig føle sig sikker: En analyse af de retssikkerhedsmæssige udfordringer, når flygtninge mister deres opholdstilladelse" af Institut for Menneskerettigheder

"Refugees as future returnees? Anatomy of the ‘paradigm shift’ towards temporary protection in Denmark" af TemPro forskningsprojektet.

Tidspunkt
15.00-16.30

Kontakt

Seniorforsker, Forskning