Publikation
Forside af rapporten 'Man kan aldrig føle sig sikker' om syriske flygtninge i Danmark. Billedet viser ung man med et brev i den ene hånd og den anden hånd for munden.

Man kan aldrig føle sig sikker

Institut for Menneskerettigheder undersøger i rapporten 'Man kan aldrig føle sig sikker', hvilke retssikkerhedsmæssige udfordringer der kan opstå, når flygtninge mister deres opholdstilladelse i Danmark.

Institut for Menneskerettigheder gransker i rapporten 'Man kan aldrig føle sig sikker' de danske regler og praksis for inddragelse af syriske flygtninges opholdstilladelser. 

Analysen er aktuel, fordi mere end 1.000 syriske flygtninge har fået revurderet deres opholdstilladelser. De første 100 flygtninge fra Damaskus og Rif Damaskus har mistet deres midlertidige beskyttelse i Danmark. Flygtninge fra andre områder i Syrien såvel som fra andre lande vil desuden få revurderet deres opholdstilladelse i de kommende år.

Reglerne på asylområdet blev ændret i 2015 og 2019 under det såkaldte paradigmeskifte. Opholdstilladelse gives nu, med henblik på at flygtninge skal rejse tilbage til deres hjemland, så snart det er muligt, og ikke med henblik på integration og varigt ophold.

Paradigmeskiftet betyder, at mange flygtninge i Danmark i dag lever under vilkår, der er præget af en langt højere grad af midlertidighed, usikkerhed og uvished end tidligere.

Danmark er det eneste EU-land med med så stærkt fokus på inddragelse af flygtninges opholdstilladelser. Den danske praksis giver også en væsentlig lavere beskyttelse for nogle flygtninge, end der følger af de EU-retlige forpligtelser for de øvrige EU-medlemslande.

Paradigmeskiftet betyder altså, at mange flygtninge i Danmark i dag lever under vilkår, der er præget af en langt højere grad af midlertidighed, usikkerhed og uvished end tidligere.

Lovændringerne er indgribende for de syriske flygtninge, der risikerer at få inddraget deres opholdstilladelser. Afgørelsen har nemlig stor betydning for de berørte flygtninges liv og fremtid.

Det var, som om jeg havde bygget et hus, og de havde revet det ned på et øjeblik. Jeg kommer aldrig til at glemme den dag.
Maryam, ung kvinde i 20'erne fra Syrien, om den dag, hun mistede sin opholdstilladelse i Danmark.

Hvis man mister sin opholdstilladelse, mister man retten til at bo og arbejde i Danmark, og man risikerer at skulle skilles fra sin familie.

Selve inddragelsesprocessen er en kompliceret og ofte langstrakt affære, der i sig selv kan være voldsomt belastende for de involverede, uagtet hvilket udfald den får. Mange får fysiske og psykiske mén undervejs. Nogle mister deres job, andre må stoppe deres uddannelse. 

I Danmark er der derfor særlig grund til at være opmærksom på, at de berørte flygtninges retssikkerhed garanteres undervejs i processen. Både fordi Danmark går enegang blandt EU-landene, og fordi processen er så indgribende. 

Om rapporten

I rapporten ’Man kan aldrig føle sig sikker’ undersøger Institut for Menneskerettigheder flygtninges retssikkerhed under processen med at inddrage opholdstilladelser.

Rapporten består af:

  • en menneskeretlig analyse af kriterierne for myndighedernes vurderinger i inddragelsessager
  • en forvaltningsretlig analyse af sagsbehandlingen undervejs i inddragelsesprocessen
  • en kvalitativ analyse af de berørte flygtninges erfaringer baseret på interviews med 23 syriske flygtninge og familiesammenførte familiemedlemmer i Danmark.

 

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at :

  • Udlændingestyrelsen sikrer en grundig menneskeretlig vurdering af retten til respekt for privat- og familieliv efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 8 i sager, der handler om voksne børn og om børns selvstændige tilknytning til Danmark.
     
  • Udlændinge- og Integrationsministeriet tager initiativ til at ændre reglerne efter udlændingeloven, så Flygtningenævnet behandler inddragelsessager for flygtninge og familiemedlemmer samlet i 2. instans med det formål at sikre en samlet vurdering af familielivet, hvilket er forudsat efter Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8.
     
  • Udlændinge- og Integrationsministeriet tager initiativ til at få undersøgt sagsbehandlingstiderne i inddragelsessager i Udlændingestyrelsen, Flygtningenævnet og Udlændingenævnet med henblik på at vurdere, om disse er acceptable.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk