Nyhed

Rapper Mare Advertencia leverer melodisk kritik af normer og undertrykkelse i Mexico

Mare Advertencia
For Mare Advertencia er musikken blevet en platform, hvor hun kan tale højt om den sexisme, undertrykkelse og racisme, der hersker i Mexico og særligt rammer kvinder og etniske minoriteter.

Overalt i det mexicanske samfund oplever kvinder ulighed, og der er ikke ét sted, hvor kvinder ikke kæmper for deres rettigheder, for en plads i samfundet, og at deres stemmer bliver hørt. Det fortæller Mare Advertencia, der selv fandt sin plads i rapmusikken, der ellers har ry for at være mandsdomineret.

”For mig blev rappen, og musikken i det hele taget, et af de eneste steder, hvor jeg faktisk kunne hæve stemmen. En nænsom platform at tale fra om mine egne erfaringer, om de ting, jeg ikke forstår og sætter spørgsmålstegn ved,” siger rapper Mare Advertencia og tilføjer:

 ”Mexico er nemlig ikke et rart sted at være kvinde.”

Omtrent ti kvinder bliver hver dag slået ihjel i Mexico. Alene fordi de er kvinder. Samtidig fylder volden meget i hele landet. Over 70 procent af den kvindelige befolkning fra 15 år og op rapporterer, at de har oplevet vold.                           

Mares musikalske modstand

At hiphopkulturen er særligt macho og domineret af mænd, griner Mare bare af. 

”Alt omkring mig er domineret af mænd. Men musikken er et af de steder, hvor vi faktisk kan kæmpe os til en position at tale ud fra. Det er utænkeligt på andre områder i vores samfund,” fortæller Mare.

Musikken er Mares fristed, og gennem rap oplever hun, at hun faktisk kan komme til orde. Med sine raptektster bruger Mare sproget til at tale højt om ulighed og sætte spørgsmålstegn ved de normer, der fastholder kvinder og migranter i undertrykkelse.

Det gør hun blandt andet i den feministiske sang ”Incómoda. Manifesto Feminista”:

”Det lyder utroligt at tænke, at vi er mennesker,

selvom vi er en del af den her verden, gør de os til mindretal,

hvis volden er så normal under deres normer,

vi vil ikke have deres rettigheder, vi kræver vores egne!­”

Selvom Mares tekster rummer politiske budskaber og skarp kritik af eksisterende normer, vil hun ikke kaldes for aktivist. Mare beskriver sig selv som feminist, zapotec (oprindeligt folk i Mexico), migrant, ghettobeboer og rapper.

”Ordet aktivist refererer for mig til noget, man kan vælge at være eller ikke at være. Sådan er det ikke for mig eller min familie,” forklarer hun.

Mare voksede op i en konservativ familie i en ghetto uden for Oaxaca i Mexico. Et fattigt område, hvor familien måtte kæmpe for deres rettigheder. Derfor blev politisk engagement en nødvendighed og et vilkår for hele familien.

”Intet tilkom os ved lethed. Der var ikke engang gadebelysning eller vand. Det var noget, vi måtte kæmpe for ved at presse myndighederne og organisere os. Der var ikke andre muligheder,” fortæller Mare.

I dag bruger Mare erfaringerne fra sin opvækst i sine tekster til at beskrive ulighed og gennem musikken stå op for sine og andres rettigheder.

Du kan møde Mare Advertencia på Roskilde Festival d. 30. juni til optræden og samtale om kvinder og oprindelige folks levevilkår og rettigheder i Mexico. Det sker på Re:Act scenen, som Rapolitics, Roskilde Festival og Institut for Menneskerettigheder står bag med støtte fra Tuborgfondet og OpEn-Puljen.

Kontakt

Projektleder, Kommunikation og engagement