Høringssvar

15 dage bør være øvre grænse for strafcelle

none
HØRINGSSVAR: Regeringen vil begrænse brugen af strafcelle i fængslerne, men stadig tillade perioder på op til fire uger. Det er for længe, påpeger Institut for Menneskerettigheder i et høringssvar.

I et udkast til en ny lov foreslår regeringen, at varigheden af strafcelle som udgangspunkt begrænses til 14 dage. Institut for Menneskerettigheder ser positivt på begrænsningen, men er bekymret over, at regeringen alligevel vil holde en dør åben for langvarige strafcelleanbringelser. 

”I særlige tilfælde” og for at håndtere ”særligt udfordrende eller udadreagerende indsatte” kan fængselsbetjente fortsat sætte indsatte i strafcelle i op til fire uger.

”Strafcelle på over 15 dage strider imod de menneskeretlige anbefalinger fra FN, og derfor bør regeringen helt forbyde langvarige isolationsfængslinger,” siger Maria Ventegodt.

Der har været en eksplosiv stigning i brugen af isolationsfængslinger de seneste år. I 2019 blev indsatte i danske fængsler straffet med isolation i mere end 14 dage 705 gange. Til sammenligning skete det kun syv gange i 2015.

Nye typer af disciplinærstraffe


Lovforslaget rummer også fire nye typer af disciplinære straffe i fængslerne: Indsatte, der overtræder reglerne, kan miste retten til udgang, telefonsamtaler, brevvekslinger eller besøg i fængslet.

De nuværende disciplinærstraffe begrænser sig til bøde, advarsel eller isolationsfængsling.

Med lovudkastet vil det også være muligt at give de indsatte flere disciplinære sanktioner på samme tid. For eksempel kan en indsat både blive ikendt strafcelle og et midlertidigt forbud mod besøg.

”Samlet set vil lovændringen betyde, at den indsatte kan få hårdere sanktioner end tidligere. Det bør derfor stå helt tydeligt i lovforslaget, hvornår kombinationen af straffe ligger ud over, hvad fængslet har lov til. Når disciplinærstraffe er så indgribende, at der bliver tale om en ekstra straf, kan det ikke bare besluttes i fængslet uden domstolsprøvelse," siger national chef i Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt.