Nyhed

Anbefalinger til kønsligestilling i Danmark klar fra FN

FN’s komite på området (CEDAW) har nu offentliggjort rapport og anbefalinger til Danmark.

”Komiteen rammer plet med sine anbefalinger til Danmark. Blandt andet opfordrer komiteen Danmark til at gøre mere brug af data og statistik til at sikre, at de danske ligestillingsindsatser virker efter hensigten,” udtaler ligebehandlingschef, Maria Ventegodt Liisberg.

Hvad er CEDAW?
CEDAW står for Convention on the Elimination of Discrimination Against Women – på dansk også kaldet Kvindekonventionen.

Danmark blev eksamineret af kvindekomiteen i Geneve i februar måned. Institut for Menneskerettigheder har i den forbindelse gennemgået Danmarks ligestillingsindsats i en såkaldt parallelrapport.

Eksempler på anbefalinger fra komiteen er følgende:

  • Gender mainstreaming: Komiteen anbefaler bedre indsats for ligestillingsvurdering af lovforslag og kommunernes område (punkt 13-14 i komiteens rapport).
  • Trafficking: Her anbefaler komiteen fx bedre beskyttelse under identifikationsprocessen for ofre for trafficking (punkt 19-20 i rapporten).
  • Beskæftigelse: Komiteen anbefaler en klar vejledning om lige løn for arbejde af samme værdi og en styrket indsats til sikring af overholdelse af regler om kønsbalance i virksomheder (punkt 29-30 i komiteens rapport).
  • Dataindsamling - og analyse: Komiteen anbefaler udvikling af ligestillingsindikatorer med henblik på at forbedre indsamling af data, så myndighederne løbende vurderer, om ligestillingsindsatser virker (punkt 45-46 i komiteens rapport).

Det bliver nu spændende at se, hvordan regeringen følger op på CEDAW-komiteens rapport og anbefalinger til Danmark.

Danmarks eksamination i kønsligestilling i FN
- Danmark har tilsluttet sig syv af FN’s kernekonventioner om menneskerettigheder - herunder (Kvindekonventionen eller CEDAW).

- Kvindekonventionen har tilknyttet en ekspertkomité, som overvåger, ommedlemsstaterneopfylder konventionerne.

- Danmark er ifølge konventionerne forpligtet til løbende at rapportere til komitéerne, som mødes med repræsentanter for den danske regering og efterfølgende giver en række anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke gennemførelsen af konventionens rettigheder.

- Mødet mellem en ekspertkomité ogde danske repræsentanterbeskrives ofte som en eksamination af Danmark.

- Komitéens anbefalinger kaldes ”concluding observations”, som er dem, der netop ligger klar.

- Som en del af eksaminationen afleverer Institut for Menneskerettigheder en såkaldt parallelrapport, som giver en række anbefalinger til, hvordan kvindekonventionen kan styrkes i Danmark. Du kan læse rapporten her.

FN’s konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder