Nyhed

Danmark anerkender behov for at ændre brug af isolation som straf i fængsler

Close-up af en hånd, der er ved at låse en fængselsdør.

Close-up af en hånd, der er ved at låse en fængselsdør.

Regeringen åbner op for at ændre disciplinær isolationspraksis. Det er vigtigt for at nedbringe den eksplosive anvendelse af strafcelle, mener instituttet.

Regeringen vil overveje behovet for nye regler omkring isolation i de danske fængsler – såkaldt strafcelle. Det fremgår af Danmarks svar på rapporten fra Europarådets Torturkomité, der blev sendt til komitéen i slutningen af august. 

I de seneste fem år har der været en eksplosiv stigning i brugen af langvarig strafcelle. I 2015 var der syv tilfælde med isolation i mere end 14 dage. I 2019 var det tal steget til 705. 

"Vi har nu i flere år set en meget bekymrende udvikling, hvor flere og flere idømmes langvarig isolation på mere end 14 dage som straf for forseelser, de har begået i fængslet. Hos Institut for Menneskerettigheder mener vi, at det er på tide, at den udvikling vender, og at vi får gjort op med den omfattende brug af strafcelle i danske fængsler,”  siger Louise Holck, konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder

Menneskeretten indeholder forbud mod langvarig isolationsfængsling. Institut for Menneskerettigheder støtter af den grund komitéens anbefalinger om at ændre det disciplinære system. Det er derfor positivt, at regeringen i sit svar lægger op til at se på, om reglerne skal reguleres, så Danmark kan komme på linje med internationale fængselsstandarder, som Danmark har været med til at udarbejde. 

Det kan ikke længere være et spørgsmål om, hvorvidt der er et behov for at ændre reglerne på området. Strafcelle er den hårdeste og mest indgribende sanktion, som indsatte kan udsættes for. Brugen af langvarig strafcelle er steget voldsomt de seneste år på trods af, at selv kortvarig isolation kan have væsentlige negative psykologiske konsekvenser for den indsatte,”
siger konstitueret Direktør for Institut for Menneskerettigheder Louise Holck.

I lyset af regeringens svar på rapporten ser Institut for Menneskerettigheder frem til dialogen med regeringen om blandt andet brugen af strafcelle og de øvrige problemer, komitéen har peget på.