Nyhed

Danmark scorer bundkarakter i EU: Romaer beskyttes ikke godt nok

Romakvinder
Danmarks nationale strategi for inklusion af romaer lever ikke op til vores forpligtelser. Den er blandt de mest ukonkrete og uambitiøse romastrategier i EU, viser ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder.

Marginalisering, diskrimination og eksklusion af romaer, som udgør den største etniske minoritetsgruppe i Europa, er et udbredt problem i EU. 45 procent af romaer i EU har oplevet diskrimination indenfor det seneste år. I Danmark er knap hver anden ukomfortabel ved at have en nabo, der er roma.

Danmark har forpligtet sig til at udarbejde en national strategi, der skal sikre ligebehandling af romaer, blandt andet ved at bekæmpe had og diskrimination. I EU’s strategiske ramme for romaer opstiller EU-Kommissionen en række minimumsforpligtelser for medlemslandene.

Danmarks strategi er simpelthen for ukonkret og uambitiøs.
Rasmus Brygger, projektchef, Ligebehandling. Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge en ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder lever Danmark dog ikke op til forpligtelserne.

Danmarks nationale strategi for romaer baserer sig kun på allerede eksisterende lovgivning om ligestilling og integration og er ikke specifikt målrettet romaer. Det er problematisk, at Danmark ikke har en reel strategi, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

”Romaer er en af de mest udsatte grupper i Europa, hvilket kun understreger behovet for en særligt målrettet strategi mod diskrimination og marginalisering af romabefolkningen. Danmarks strategi er simpelthen for ukonkret og uambitiøs,” siger Rasmus Brygger, projektchef i Ligebehandlingsafdelingen på Institut for Menneskerettigheder.

EU-Kommissionen har rangeret EU-landenes nationale romastrategier, og her scorer Danmark bundkarakter. Landene er vurderet efter, i hvor høj grad de har implementeret minimumsforpligtelserne fra EU’s strategi. Danmark er et af seks lande, der kun i meget begrænset omfang har medtaget minimumsforpligtelserne.

Kilde: Egen optælling på baggrund af EU-Kommissionens vurdering af medlemsstaternes nationale romastrategier.

Forbud mod etnicitetsregister hindrer ikke initiativer

I Danmark er det ikke lovligt for staten at føre registre over befolkningens etnicitet, og dette medfører ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet, at viden om romaerne herhjemme er minimal.

For at udarbejde målrettede indsatser til ligebehandling af romaer er det nødvendigt at kunne følge gruppen, og ifølge Institut for Menneskerettigheder udelukker forbuddet mod registrering ikke, at Danmark kan indsamle viden om romabefolkningen.

”Monitorering af etniske minoriteters vilkår kan ske gennem målrettede undersøgelser, som man har gjort i Finland og Holland, der begge har et lignende forbud mod registrering af etnicitet,” siger Rasmus Brygger.

I Holland er diskrimination mod romaer eksempelvis eksplicit medtaget i landets nationale handleplan mod racisme, mens Finland blandt andet har igangsat initiativer, der skal øge romaers kendskab til rettigheder og mindske diskrimination på arbejdsmarkedet.

Anbefalinger

På baggrund af analysen anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at:

  • Udlændinge- og Integrationsministeriet tager initiativ til at revidere Danmarks nationale strategi for inklusion af roma, så den lever op til minimumsforpligtelserne i EU’s strategiske ramme for inklusion af romaer.
     
  • Udlændinge- og Integrationsministeriet igangsætter vidensindsamling om romaers situation i Danmark med henblik på at fastsætte konkrete måltal vedrørende romaers ligestilling i Danmark.
KildeDanmarks romastrategi lever ikke op til europæiske forpligtelser,Institut for Menneskerettigheder, august 2023
EU's minimumsforpligtelser til de nationale romastrategier

Den nationale strategi skal:

  1. Fastsætte referenceværdier og delmål med henblik på at opfylde EU’s overordnede delmål
     
  2. Fastsætte delmål for specifikke grupper for at reflektere romabefolkningens diversitet
     
  3. Bekæmpe romahad og diskrimination
     
  4. Sikre den socioøkonomiske integration af marginaliserede romaer, særligt indenfor uddannelse, beskæftigelse, sundhed og bolig
     
  5. Kombinere målrettede og generelle tiltag med øje for kontekstspecifikke udfordringer samt adressere barriere for romaers adgang til generelle ligestillingstiltag
     
  6. Særskilt budgettering til implementering og monitorering
     
  7. Etablering af mekanismer til rapportering, monitorering og evaluering af fremskridt
     
  8. Systematiseret civilsamfundsinddragelse af romaledede organisationer, relevante ministerier, ligebehandlingsorganer og andre relevante aktører i høringer og samarbejde
     
  9. Kapacitetsopbygning for at fremme aktiv civilsamfundsdeltagelse i politikudformning

Det nationale romakontaktpunkt (NRCP) skal:

  1. Sikres det nødvendige mandat og tilstrækkelige ressourcer
     
  2. Præsentere fremskridtsrapporter og deltage i Kommissionens NRCP-netværk.
Kilde: EU Roma strategic framework for equality, inclusion and participation for 2020-2030, EU-Kommissionen, 2020.

 

Kontakt

Afdelingsleder, Ligebehandling