Nyhed

Fortsat ingen stemmeret til personer under værgemål

En gruppe danskere uden stemmeret har i dag tabt en sag ved Højesteret. Nu skal Menneskerettighedsdomstolen tage stilling til sagen.

Højesteret har i dag givet Østre Landsret og Justitsministeriet ret i, at staten kan tage stemmeretten fra danskere under værgemål. Det er det foreløbige resultat i en sag, hvor fire danskere under det såkaldte §6-værgemål har lagt sag an mod den danske stat, fordi de har fået frataget deres stemmeret til folketingsvalg.

Institut for Menneskerettigheder har støttet sagsøgerne i retssagen og har i en årrække arbejdet for en lovændring, der ville give personer under §6-værgemål stemmeret til folketingsvalg.

”Vi er selvfølgelig skuffede over dommen, som vi tager til efterretning. Vi mener dog stadig, at det er et menneskeretligt problem, at der er borgere i Danmark, der automatisk mister deres stemmeret til folketingsvalg,” siger Maria Ventegodt, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Behøver ikke vente på menneskerettighedsdom

Sagsøgerne vil nu tage sagen videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Maria Ventegodt opfordrer dog Danmark til at ændre loven allerede nu.

”Vi håber, at Justitsministeriet vil arbejde for, at ingen eller i hvert fald færre mennesker med handicap får frataget deres stemmeret til folketingsvalg. Folketinget har givet mennesker under værgemål ret til at stemme til alle andre valg og har også tilkendegivet, at de ønsker at give dem stemmeret til folketingsvalg, hvis det kan ske inden for Grundlovens grænser. Danmark behøver ikke vente på en dom fra Menneskerettighedsdomstolen, før vi gør det muligt for flere danske borgere at stemme. Folketinget kan ændre værgemålsloven, således at færre personer mister stemmeretten,” siger hun.

Højesteret tog alene stilling til, om fratagelsen af stemmeret efter de nuværende regler i værgemålsloven var i strid med Grundloven eller menneskerettighederne. Folketinget har ikke drøftet, hvordan en ændring af værgemålsloven kan gennemføres, og det var derfor heller ikke en del af sagen for Højesteret, påpeger Maria Ventegodt.

Hvem er ramt?

Omkring 2.000 personer er under §6-værgemål. Personer under §6-værgemål har alle længerevarende nedsat funktionsevne og har således et handicap. De bliver sat under § 6-værgemål enten frivilligt eller ved tvang ved en domsafgørelse. Formålet med værgemålet er at beskytte personerne mod at komme i økonomisk uføre på grund af egne handlinger eller udnyttelse af pårørende eller andre. Alle personer under § 6-værgemål får automatisk frataget deres ret til at stemme ved folketingsvalg og folkeafstemninger.