Nyhed

Instituttet klager over forsikringsselskabers diskrimination af gravide kvinder

Gravid mave
Institut for Menneskerettigheder har indbragt seks sager for Ligebehandlingsnævnet om gravide kvinder, der har været udsat for ulovlig forskelsbehandling af danske forsikringsselskaber.

Det seneste år er det kommet frem, at forsikringsselskaber systematisk har afvist at tegne forsikringer til gravide kvinder, og ikke har ydet forsikringsdækning for en kvindes sundhedsproblemer, der er opstået, fordi kvinden har været gravid eller født.

Det er diskrimination, og de berørte kvinder har derfor ret til godtgørelse.

Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder er Danmarks nationale ligebehandlingsorgan. Instituttet har mandat til at indbringe sager af principiel karakter eller af almindelig offentlig interesse for Ligebehandlingsnævnet. Sagerne om diskrimination af gravide hører under begge kategorier.

Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, har erkendt, at praksissen er ulovlig, og forsikringsselskaberne har oplyst, at de vil ændre deres praksis.

Det er imidlertid uafklaret, hvor stor en godtgørelse de berørte kvinder har krav på. Institut for Menneskerettigheder har på den baggrund indbragt en række klagesager for Ligebehandlingsnævnet for at få klarhed over retsstillingen for godtgørelsesniveauet.

Det sker, samtidig med at Finanstilsynet har politianmeldt flere danske forsikringsselskaber til bagmandspolitiet (SØIK) for at diskriminere gravide kvinder.

Instituttet har bragt seks sager for Ligebehandlingsnævnet om kvinder, der har oplevet at få afslag på forsikringsdækning til behandling fra deres forsikringsselskaber, alene fordi deres sygdomme kom i kølvandet på en graviditet eller fødsel. Det kan være problemer med ryg og bækken, delte mavemuskler, lyskebrok, navlebrok eller psykiske problemer. Nogle af kvinderne har gået rundt med problemerne i årevis uden at blive behandlet. Andre har selv betalt, fordi de ikke kunne få behandlingen dækket af deres forsikringsselskaber. 

Det er kønsdiskrimination og i strid med ligebehandlingsloven for forsikring, pension og lignende finansielle ydelser. Instituttet har i sagerne på vegne af kvinderne gjort gældende, at godtgørelsen skal afspejle den krænkelse, som kvinderne har været udsat for, og have en størrelse, så den vil have en præventiv effekt i forhold til at sikre, at forsikringsselskaberne ikke diskriminerer. Efter planen træffer nævnet afgørelse i sagerne i løbet af efteråret 2021.

Vi rådgiver om diskrimination

Instituttet kan give dig rådgivning og vejledning, hvis du er blevet udsat for diskrimination. Kontakt vores Ligebehandlingsrådgivning, og få hjælp til at gå videre med din sag.

Du kan få rådgivning på telefon 3269 8666 mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 12.00-15.00.

Læs mere om vores rådgivningstilbud her.