Nyhed

Kritik af forhold i danske fængsler og psykiatriske afdelinger

Fængsel set udefra
Europarådets Torturkomité giver alvorlig kritik af forholdene i danske fængsler og psykiatriske hospitaler og af forholdene for asylansøgere.

Danmarks indsats mod umenneskelig eller nedværdigende behandling af frihedsberøvede personer er langt fra god nok. Sådan lyder kritikken i en ny rapport fra Europarådets Torturkomité efter komitéens besøg i Danmark i april 2019.

Under besøget havde komitéen særligt fokus på situationen i fængsler og faciliteter for migranter samt de danske retsgarantier, der vedrører nedværdigende behandling. Samtidig havde besøget til formål at følge op på komitéens seneste anbefalinger til Danmark fra 2014.

Det bør ikke ske i et land som Danmark, der generelt bestræber sig på at følge internationale retningslinjer for at undgå tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling.

Overbelægning, bæltefikseringer og uacceptabelt ringe materielle forhold

I rapporten udtrykker komitéen blandt andet bekymring for:

  • at danske fængsler er overfyldte og belægget flere steder i dag er på mere end 100 %. Komitéen anbefaler, at belægget nedbringes og henviser til en rapport fra Europarådet, der anbefaler et maksimalt belæg på 90 %.
  • at der over de seneste par år er sket en eksplosiv stigning i brugen af langvarig strafcelle i danske fængsler. Det vil sige, at indsatte isoleres på en celle i mere end 14 dage som straf for disciplinære forseelser. Komitéen anbefaler, at dansk lovgivning ændres, så indsatte maksimalt kan isoleres 14 dage i strafcelle. Komitéen anbefaler også, at fængselslæger eller sygeplejerske bliver informeret, når en indsat isoleres, så de mindst én gang dagligt kan besøge og tilse den indsatte.
  • at især de materielle forhold for frihedsberøvede udlændinge i Udlændingecenter Ellebæk og Nykøbing Falster Arrest er uacceptable. Komitéen anbefaler, at der gennemføres en omfattende renovering af de to fængsler, eller at de helt tages ud af brug.
  • at der fortsat sker langvarig fiksering af psykisk syge patienter indlagt på psykiatriske afdelinger. Det kan efter komitéens opfattelse være umenneskelig behandling. Komiteen finder det fuldstændigt uacceptabelt, at to patienter angiveligt var fikserede i henholdsvis 10 og 13 måneder.

Ingen markant forbedring på fem år

Komitéen konstaterer i rapporten, at den ikke er imponeret over Danmarks indsats, siden den danske stat i 2014 fik de seneste anbefalinger fra komitéen.

"Komitéen har set sig nødsaget til at gentage deres bekymring over, at vi her i landet på flere områder slet ikke har fulgt op på den kritik og de anbefalinger, som komitéen kom med ved det seneste besøg i 2014. Nogle af anbefalingerne stammer helt tilbage fra 2008. Det bør ikke ske i et land som Danmark, der generelt bestræber sig på at følge internationale retningslinjer for at undgå tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling,” siger Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Europarådets Torturkomité beder de danske myndigheder om at svare på den rejste kritik og anbefalingerne indenfor seks måneder. Dog vil de gerne have et svar fra den danske stat angående forholdene i Udlændingecenter Ellebæk og Nykøbing Falster Arrest allerede inden for tre måneder.

Europarådets Torturkomité

Formålet med Europarådets Torturkomités besøg er at forebygge, at frihedsberøvede personer udsættes for tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling i de europæiske lande. Komitéens anbefalinger er dog ikke retligt forpligtende. Besøget i 2019 var komitéens 6. periodiske besøg i Danmark.