Nyhed

Kvinde opnår 25.000 kroner i godtgørelse fra forsikringsselskab

Billede af gravid kvinde
En kvindelig klager har med hjælp fra Institut for Menneskerettigheder opnået godtgørelse for et forsikringsselskabs ulovlige diskrimination af gravide.

Stort dansk forsikringsselskab diskriminerede ulovligt gravid kvinde.

Det står klart, efter at Rikke Juhl nu med bistand fra Institut for Menneskerettigheder har opnået en aftale om godtgørelse med forsikringsselskabet i sagen. Forsikringsselskabet afviste at dække Rikke Juhls udgifter til behandling af rygsmerter i forbindelse med graviditet.

Med den indgåede aftale betaler selskabet 10.000 kroner for udgifter til de fysioterapiske behandlinger, som hun ikke kunne få dækket af selskabet i første omgang. Desuden opnår hun 25.000 kroner i godtgørelse for såkaldt ikkeøkonomisk skade.

Godtgørelsesniveauet skal markere, at det ikke må kunne betale sig for forsikringsselskabet at diskrimere gravide.
Morten Emmerik Wøldike, teamleder, Institut for Menneskerettigheder 

”Godtgørelsesbeløbet skal dække den svie og smerte, som Rikke Juhl har været udsat for i forbindelse med afvisningen fra forsikringsselskabet. Det er et fint niveau for godtgørelse, mener vi,” siger Morten Emmerik Wøldike, teamleder for køn og ligestilling på Institut for Menneskerettigheder.

”Det er rigtig vigtigt, at godtgørelsesbeløbets størrelse har et vist niveau i denne sag. Den ulovlige diskrimination af den gravide kvinde må anses for forholdsvis grov, når man ser på uligevægten mellem kvinden som borger og forsikringsselskabet som et stort selskab med erfaring og viden på forsikringsområdet. Desuden skal godtgørelsesniveauet markere, at det ikke må kunne betale sig for forsikringsselskabet at diskrimere gravide,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Institut for Menneskerettigheder forventer, at godtgørelsesbeløbets størrelse vil forebygge forsikringsselskabers ellers omfattende diskrimination af gravide kvinder.

Flere sager på vej

Instituttet har ud over den konkrete sag, hvor der er indgået aftale om godtgørelse, indbragt en række lignende sager for Ligebehandlingsnævnet.

”Det er, som vi tidligere har sagt, klokkeklar diskrimination at udelukke gravide kvinder fra sundhedsforsikringer. Derfor indbringer vi i den kommende tid flere sager for Ligebehandlingsnævnet. Vi håber, at den aktuelle aftale danner præcedens for størrelsen på godtgørelser i denne type sager,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Det er, som vi tidligere har sagt, klokkeklar diskrimination at udelukke gravide kvinder fra sundhedsforsikringer.
Morten Emmerik Wøldike, teamleder, Institut for Menneskerettigheder

Finanstilsynet har i kølvandet på flere lignende sager indledt en temaundersøgelse af forsikringsselskabers mulige brud på reglerne om ligebehandling i forhold til gravide kvinder. De selskaber, der indgår i undersøgelsen, skal indsende en redegørelse til Finanstilsynet, blandt andet om deres behandling af gravide kvinder. 

Kontakt

Specialkonsulent, Ligebehandling