Høringssvar

Lovudkast om fysisk magt mod udsatte borgere mangler underbygning

Person låser dør
Socialministeriet vil øge kommunernes mulighed for at bruge fysisk magt og indskrænke bevægelsesfriheden for borgere med handicap. Institut for Menneskerettigheder advarer om, at der mangler solidt vidensgrundlag for flere af forslagene.

Et udkast til lovforslag vil give kommunerne flere muligheder for at fastholde, tilbageholde og tilbageføre borgere med fysisk magt og låse dem inde. Forslaget berører borgere med nedsat psykisk funktionsevne og anbragte børn og unge på døgninstitutioner og opholdssteder.

Men ifølge Institut for Menneskerettigheders høringssvar griber Socialministeriets forslag ind i menneskerettighederne for en udsat gruppe borgere og mangler på flere punkter underbygning. Den evaluering, som ministeriet har iværksat for området, peger for eksempel ikke på, at hverken ledere eller medarbejdere efterlyser flere muligheder for at fastholde eller tilbageholde borgere. Alligevel foreslår ministeriet, at mulighederne udvides.

”Vi bider mærke i, at behovet for at udvide reglerne for magtanvendelse ikke er blevet afdækket. Borgernes ønsker er generelt ikke blevet undersøgt, selvom forslaget i høj grad er begrundet i hensynet til netop dem,” siger Pernille Boye Koch, der er national chef på Institut for Menneskerettigheder.

Anvendelse af fysisk magt udgør et indgreb i borgernes ret til personlig integritet og selvbestemmelse, mens tilbageholdelser udgør et indgreb i borgernes ret til personlig frihed. Derfor bør udvidelser af servicelovens og voksenansvarslovens magtanvendelsesregler også hvile på et solidt vidensgrundlag, understreger Institut for Menneskerettigheder.

Fysisk magt over for borgerne må aldrig anvendes unødigt.

I sit høringssvar henviser Institut for Menneskerettigheder til, at der i dag er begrænset viden om, hvor ofte der anvendes magt over for beboere på botilbud og institutioner. 

De tal, der findes, er så usikre, at det bør undersøges, om brugen af magt reelt er stigende og i så fald hvorfor. Lovforslaget risikerer nemlig at føre til en yderligere stigning i anvendelsen af magt og andre indgreb i borgernes selvbestemmelsesret.

”Registrering af magtanvendelser svinger. Det bør derfor afdækkes, hvad magtanvendelserne skyldes, og hvad der kan gøres for at nedbringe antallet. Fysisk magt over for borgerne må aldrig anvendes unødigt,” fastslår Pernille Boye Koch og opfordrer til, at der i stedet arbejdes på at forebygge og begrænse magtanvendelser mest muligt. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler i sit høringssvar, at forslaget om at låse beboere inde i deres boliger på botilbud og forslaget om at udvide adgangen til at anvende fysisk magt droppes.

Det siger menneskeretten

To af FN’s Handicapkonventions mest centrale principper er respekten for menneskets værdighed og personlige autonomi, herunder friheden til at træffe egne valg, og muligheden for fuld og effektiv deltagelse og inklusion i samfundslivet.

Historisk set har institutionalisering af mennesker med handicap været et af de største indgreb i og barrierer for deres muligheder for at leve et værdigt og selvstændigt liv og for at indgå i familie- og samfundslivet på lige fod med andre. Institutionalisering forekommer stadig i dag, når mennesker med handicap optages i botilbud, hvor de underlægges begrænsninger i deres personlige frihed, kontakt til omverdenen og selvbestemmelse. 

Danmark tiltrådte FN’s Handicapkonvention i 2009 og påtog sig at sikre, at mennesker med handicap – på lige fod med andre – har mulighed for at vælge deres bopæl, herunder hvor og med hvem de vil bo, samt adgang til den nødvendige støtte for at kunne leve og være inkluderet i samfundet og for at forebygge isolation. 

Anvendelsen af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten kan øge institutionaliseringen af mennesker med handicap og udgøre betydelige indgreb i menneskerettighederne for en udsat gruppe borgere.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at:

  • Socialministeriet sikrer, at der løbende bliver indsamlet og offentliggjort pålidelige tal om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven og voksenansvarsloven 
  • Regeringen tager initiativ til, at der bliver vedtaget en konkret målsætning om at forebygge og reducere magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten 
  • Socialministeriet undlader at fremsætte forslaget om at udvide adgangen til at anvende fysisk magt efter servicelovens § 124 d. 
  • Socialministeriet undlader at fremsætte forslaget til § 128 h, stk. 1, om at låse beboere inde i deres boliger på botilbud.