Debat

Mennesker med handicap mangler ikke motivation – de mangler inklusion

Nikolaj Nielsen og Mette Gaardsted Frandsen
Barrierer på uddannelser og arbejdspladser forhindrer mennesker med handicap i at få en uddannelse og et job. Det skal de ikke bøde for med en lav sats i et nyt kontanthjælpssystem.

Indlægget er skrevet af Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, og Mette Gaardsted Frandsen, fuldmægtig, Institut for Menneskerettigheder. Det blev bragt i Altinget.dk 21. juni 2021.

Udsigten til lave ydelser vil motivere mennesker til at tage en uddannelse eller finde sig et arbejde. Sådan lyder den underliggende præmis for Ydelseskommissionens anbefalinger til et fremtidigt kontanthjælpssystem. Jo bedre du er uddannet, og jo mere du har arbejdet, jo hurtigere kan du få en højere ydelse. Det virker måske for de mennesker, hvor motivationen er den største hindring for at få en uddannelse eller et job. Men det vil ikke hjælpe de mange mennesker, der på trods af både motivation og vilje har umådeligt svært ved at gennemføre en uddannelse og få et job på det danske arbejdsmarked.

Kontanthjælpssystemet er en grundpille i det danske velfærdssamfund. Det skal sikre, at alle kan leve et værdigt liv. Men med Ydelseskommissionens forslag er der en risiko for, at den gruppe af borgere, der befinder sig allerlængst fra uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, bliver efterladt på den lave grundsats i mange år og bragt ud i en endnu mere udsat position.

Det er ikke godt nok.

I stedet skal vi lære af det, vi allerede ved om mennesker med handicap, og skrue et kontanthjælpssystem sammen, der fremmer lige muligheder for mennesker med handicap. Samtidig skal der på uddannelser og arbejdspladser skabes større inklusion.

Flere undersøgelser viser, at den lavere uddannelses- og beskæftigelsesgrad for mennesker med handicap sammenlignet med mennesker uden handicap kan tilskrives barrierer i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet – og altså ikke kun funktionsnedsættelsen eller manglende vilje hos den enkelte. 

Grafen viser andelen af personer, der er i beskæftigelse, fordelt på personer med og uden handicap. For personer med handicap er det 56 procent. For personer uden handicap er det 77 procent. Tallene er fra 2016.

Ved Institut for Menneskerettigheder undersøgte vi eksempelvis i 2019 rammerne for ligebehandling af elever med handicap på erhvervsskoler. Vi fandt frem til, at elever med handicap både i skole- og praktikperioder på erhvervsuddannelserne savner bedre støttemuligheder og større fleksibilitet, såsom mulighed for at kunne tage skoleforløbet på nedsat tid.

Grafen viser andelen af personer mellem 30 og 40 år, der har en erhvervskompetencegivende uddannelse, fordelt på personer med og uden handicap. For personer med handicap er det 66 procent. For personer uden handicap er det 86 procent. Tallene er fra 2016.

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd undersøgte i 2019 beskæftigelsessituationen for mennesker med handicap og kom blandt andet frem til, at hver femte personaleleder i høj grad havde betænkeligheder ved at ansætte en person med handicap, hvis vedkommende har behov for skånehensyn, arbejder langsommere eller måske har flere sygedage. Hos 14 % af lederne gjaldt betænkelighederne også for personer med handicap, som ville kunne varetage et job på sædvanlige vilkår. Undersøgelsen viser også, at flere personer med handicap oplever, at deres adgang til arbejdsmarkedet hæmmes af, at de ikke får tilstrækkelig vejledning og hjælp fra jobcentrene.

Konsekvensen kan ses i kontanthjælpssystemet, hvor mennesker med handicap er overrepræsenterede. 15 procent af borgerne i kontanthjælpssystemet har fået stillet en diagnose, der kan være forbundet med et handicap, sammenlignet med fire procent af alle borgere i den arbejdsdygtige alder. Samtidig har 41 procent i kontanthjælpssystemet fået stillet en diagnose, der kan være forbundet med en psykisk lidelse, mens det gælder for 12 procent i den samlede befolkning. Særligt udtalt er andelen af unge med psykiske lidelser i kontanthjælpssystemet.

Grafen viser andelen af personer med handicap eller psykisk lidelse i det samlede kontanthjælpssystem, andelen af personer med handicap eller psykisk lidelse blandt unge under 30 år, der modtager uddannelseshjælp, samt andelen af personer med handicap eller psykisk lidelse i hele befolkningen (18 til 65 år).

Vi ved også, at mennesker med handicap allerede lider større økonomisk afsavn end resten af befolkningen. Mennesker med handicap oplever i højere grad, at de ikke har råd til basale ting som fx medicin eller et nyt køleskab, når det gamle går i stykker. De må også oftere sige nej til aktiviteter, der har betydning for deres trivsel, fordi pengene ikke rækker.

Grafen viser andelen af personer, der har oplevet økonomisk afsavn inden for de seneste tre år, fordelt på personer med og uden handicap. For personer med handicap var det 24 procent. For personer uden handicap var det 8 procent. Tallene er fra 2016.

Som erstatning for det nuværende ydelsessystem foreslår Ydelseskommissionen, at der kun skal være én ydelse med to forskellige satser. Grundsatsen skal ligge på 6.600 kr., mens en forhøjet sats skal være på 10.450 kr. Hertil kommer et fast børnetillæg og et fast tillæg til enlige uden børn.

Som del af den forenklede pakke foreslår kommissionen blandt andet at fjerne de satser og tillæg, der giver en højere sats til unge med visse psykiske lidelser og unge, der har andre udfordringer at slås med end ledighed. I dag er satsen for disse unge på 11.698 kr. hvis de er enlige og uden børn. Efter kommissionens forslag vil den tilsvarende sats falde til 7.600 kr.

Hvis det fremtidige kontanthjælpssystem ikke tager højde for de barrierer, mennesker med handicap oplever på uddannelser og arbejdspladser, risikerer vi, at samfundets sikkerhedsnet bliver endnu dårligere til at gribe de allermest udsatte borgere.

Kilder: Ydelseskommissionen og Handicapbarometer.dk