Høringssvar

Nye tidsgrænser fjerner ikke risikoen for menneskeretsbrud 

Bælte fiksering i psykiatrien
HØRINGSSVAR: Med et nyt lovudkast vil regeringen nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. Det er et positivt initiativ, men er ikke nok til at forhindre brud på grundlæggende rettigheder, vurderer instituttet.

I et nyt høringssvar finder instituttet det positivt, at regeringen ønsker at forbedre psykiatriske patienters rettigheder ved at nedbringe brugen af tvang. Dog mener instituttet ikke, at tiltagene i lovudkastet er tilstrækkelige. Instituttet anbefaler i stedet, at regeringen arbejder for helt at afskaffe brugen af langvarige bæltefikseringer i psykiatrien.

”Regeringen bør gå endnu længere, end der bliver lagt op til i lovudkastet. Så længe der ikke bliver gjort helt op med brugen af langvarig bæltefiksering, vil psykiatriske patienter fortsat opleve at blive fikseret i flere dage eller sågar flere måneder. Og så kan man ikke garantere, at patienternes grundlæggende rettigheder beskyttes,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Bæltefikseringer bør regnes i minutter – ikke i timer

For at nedbringe brugen af tvang foreslår regeringen i lovudkastet blandt andet at indføre regler for, hvor lang tid der maksimalt må gå mellem de tre lægelige tilsyn i døgnet, man som bæltefikseret patient har ret til. Lægetilsynet har til formål at vurdere, om det stadig er nødvendigt at bæltefiksere patienten.

Hidtil har man ikke haft faste tidsintervaller mellem hvert lægetilsyn, og dermed kunne den bæltefikserede patient risikere at vente i lang tid på at blive tilset af en læge. Nu vil regeringen indføre faste tidsintervaller på henholdsvis 4 og 10 timer mellem hvert lægebesøg.

”Efter vores opfattelse er forslaget om maksimale intervaller for det lægelige tilsyn af bæltefikserede patienter et skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok til at sikre patienternes rettigheder. Tidsintervallerne kan ikke i sig selv forhindre, at en bæltefiksering varer længere end nødvendigt,” siger Nikolaj Nielsen.

Instituttet påpeger i høringssvaret, at Den Europæiske Torturforebyggelseskomité gentagne gange har kritiseret Danmark for brugen af langvarige bæltefikseringer og fastslået, at bæltefiksering bør regnes i minutter – ikke i timer.

Instituttet anbefaler også i høringssvaret, at Sundhedsministeriet indfører en særskilt hjemmel i psykiatriloven til at gribe ind i patienternes adgang til blandt andet computer og mobiltelefon. Samtidig anbefaler instituttet, at Sundhedsministeriet undlader at gøre det muligt for sundhedsmyndighederne at foretage begrænsninger i adgangen til blandt andet litteratur på grundlag af hospitalernes husordner.