Nyhed

Personer med handicap flytter fra Grønland for at få hjælp

Trapper og veje i Qaqortoq i Grønland.
Instituttet peger på udfordringer for personer med handicap i Grønland i ny rapport til FN’s Handicapkomité.

Ifølge FN’s Handicapkonvention, som Danmark har underskrevet, har staten ansvar for at fjerne barrierer og give den nødvendige støtte, så personer med handicap kan tage del i samfundet som resten af borgerne. Dette gælder også i Grønland, men desværre møder personer med handicap mange udfordringer i dagligdagen.

”En del mennesker med handicap har valgt at flytte fra Grønland til blandt andet Danmark. Den hjælp og støtte, de kan få i deres hjemland, er utilstrækkelig, og det får dem til at søge væk,” siger Mette Gaardsted Frandsen, fuldmægtig ved Institut for Menneskerettigheder.

Danmark eksamineres af FN’s Handicapkomité

Februar 2019: Institut for Menneskerettigheder sender forslag til emner for eksaminationen til handicapkomitéen.

April 2019: FN’s Handicapkomité vedtager en liste over emner for eksaminationen.

Foråret 2020: Den danske stat skal give en status på hvert emne på listen fra komitéen.

Efteråret 2020: Repræsentanter fra den danske stat og FN’s Handicapkomité mødes til en eksamination af Danmarks indsats for at leve op til FN’s Handicapkonvention.

Det er den danske stat og herunder det grønlandske selvstyre, der har ansvaret for, at FN’s Handicapkonvention efterleves i Grønland. Derfor peger instituttet på en række udfordringer for personer med handicap i Grønland i en ny rapport til FN’s Handicapkomité. Emnerne i rapporten er udvalgt i samarbejde med Grønlands Råd for Menneskerettigheder, den grønlandske handicaptalsmandsinstitution, Tilioq, og grønlandske handicaporganisationer.

”Et gennemgående problem i Grønland er, at handicap behandles som et isoleret og perifert juridisk og politisk område, der især ses som en del af det sociale område. Der er meget lidt samarbejde på tværs af sektorer og ikke meget fokus på handicap i andre politikker, i praksis eller i lovgivningen,” siger Mette Gaardsted Frandsen.

I rapporten peger instituttet blandt andet på, at:

  • Der mangler uddannet personale i blandt andet uddannelsessystemet, der har viden om personer med handicap.
  • Der ikke er nogen effektiv beskyttelse mod diskrimination på grund af handicap.
  • Personer med handicap har svært ved at komme med offentlig transport og derfor ofte er isolerede i og omkring deres hjem.
  • Der generelt mangler data og viden om forholdene for personer med handicap i Grønland.