Nyhed

Retssikkerheden halter for indsatte i fængslerne

Gang i Roskilde Arrest
Folketingets Ombudsmand opfordrer Kriminalforsorgen til at efterleve retsgarantier for indsatte, der straffes med isolation. Instituttet bakker op.

Kriminalforsorgen bør i højere grad sikre retssikkerheden for indsatte, der straffes med isolation – såkaldt strafcelle. Sådan lyder det i en temarapport, som Folketingets Ombudsmand netop har offentliggjort. Rapporten er resultatet af Folketingets Ombudsmands besøg i 11 arrester, fem fængsler og et udlændingecenter, som ombudsmanden har foretaget sammen med DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Institut for Menneskerettigheder har deltaget i flere af besøgene.

Institut for Menneskerettigheder bakker op om ombudsmandens anbefalinger:

Strafcelle

Strafcelle er den hårdeste form for disciplinær straf, indsatte kan blive idømt.

Udviklingen har været meget markant, idet det i 2015 kun skete syv gange, at en indsat sad isoleret i strafcelle i mere end 14 dage. I 2019 var tallet steget til 705, viser tal fra Kriminalforsorgen.

FN anbefaler, at stater forbyder isolationsfængsling i mere end 15 sammenhængende dage.

”Straffecelle er den mest indgribende sanktion, indsatte kan udsættes for, og det er derfor afgørende, at der er effektive retsgarantier, der beskytter de indsatte mod uretmæssige beslutninger. Tidligere var isolation som oftest noget, domstolene besluttede i forbindelse med varetægtsfængsling, men de senere år har vi set en meget voldsom stigning i brugen af strafcelle som disciplinærstraf rettet mod de indsatte. I de enkelte fængsler er der i dag vidtgående beføjelser til at sætte indsatte i isolation, og i de tilfælde skal retssikkerheden være fuldstændig på plads. Det er den ikke i dag,” siger Louise Holck, konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Eksplosiv stigning i brugen af strafcelle

Der har været en voldsom stigning i brugen af langvarig strafcelle i danske fængsler de seneste fem år. I 2015 skete det kun syv gange, at en indsat blev straffet med isolation i mere end 14 dage. Foreløbige tal fra Kriminalforsorgen viser, at det tal var steget til 705 i 2019.

”Vi har nu i flere år set en meget bekymrende udvikling, hvor flere og flere idømmes langvarig isolation på mere end 14 dage som straf for forseelser, de har begået i fængslet. Det sker på trods af, at det er veldokumenteret, at selv kortvarig isolation kan have væsentlige negative psykologiske konsekvenser for den indsatte. Bare efter et par dage kan isolation medføre angst, depressioner og en øget risiko for selvskade og selvmord,” siger Louise Holck. Hun tilføjer:

”Hos Institut for Menneskerettigheder mener vi, at det er på tide, at den udvikling vender, og at vi får gjort op med den omfattende brug af strafcelle i danske fængsler. Til sammenligning bruger hverken Norge eller Sverige strafcelle som disciplinær straf i fængslerne.”