Nyhed

Hvem skal have Menneskerettighedsprisen 2020?

Hænder til Menneskerettighedsprisen 2020
Kender du nogen, som kæmper ekstraordinært for menneskerettighederne? Alle kan indstille kandidater til Rådet for Menneskerettigheders pris

Hvert år uddeler Rådet for Menneskerettigheder en hæderspris til en person eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark, Grønland eller Færøerne.

Sådan indstiller du en kandidat

Fra den 18. august 2020 er det muligt at indstille kandidater, som man synes fortjener en særlig anerkendelse for den indsats, de har lagt i deres arbejde for menneskerettighederne.

Alle kan indstille en kandidat til Menneskerettighedsprisen.

Send din indstilling og en kort begrundelse på mail til emre@humanrights.dk senest den 21. september 2020.

Bemærk, at prisen ikke bliver uddelt til medlemmer af Rådet for Menneskerettigheder eller til offentlige myndigheder.

Om Rådet for Menneskerettigheder

Rådet for Menneskerettigheder består af repræsentanter fra en række civilsamfunds-organisationer og myndigheder, der drøfter Institut for Menneskerettigheders virke og aktiviteter.

Tidligere vindere af Rådet for Menneskerettigheders Pris

Menneskerettighedsprisen blev uddelt for første gang i 2014, hvor Michala Bendixen modtog prisen for sit arbejde i organisationen Refugees Welcome.

Året efter gik prisen til whistleblower og tidligere efterretningsofficer, Anders Kærgaard, som vidnede til forsvar for en gruppe irakere, der havde lagt sag an mod Danmark for medansvar for tortur.

I 2016 gik prisen til en gruppe transkønnede aktivister, som har kæmpet for at få fjernet transkønnethed fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

Sidste år modtog forfatter og menneskerettighedsforkæmper Sara Omar Meskerettighedsprisen for hendes vigtige kamp for kvinders og børns rettigheder.

Den kurdisk-fødte forfatter flygtede fra krigen i Irak i slutningen af 1990'erne og ankom som 15-årig til Danmark. Under sine studier i statskundskab debutterede hun med romanen 'Dødevaskeren', der er inspireret af hendes eget liv præget af vold og kønsspecifikke overgreb.

Sara Omar har siden udgivelsen forsvaret menneskerettighederne i den offentlige debat og advokeret for kvinders ret til kropslig integritet. Hun har brudt et tabu for kvinder, ikke kun i det kurdiske mindretal, men i alle dele af det danske samfund såvel som i udlandet. Selvom hun lever med dødstrusler og politibeskyttelse kæmper hun videre:

”Jeg er rørt, stolt og af hele mit hjerte taknemmelig over at modtage den store anerkendelse fra så bredt et spektrum af respektable og beundringsværdige medlemmer af Rådet for Menneskerettigheder. Det betyder, at min kamp for et værdigt liv for mig selv og de tavse, undertrykte stemmer ikke har været forgæves. Den er ikke forgæves," sagde Sara Omar i forbindelse med overrækkelsen.