Forskningsprojekt

Internationalt samarbejde om flygtninge: afskrækkelse og løsninger

Undersøgelse af hvordan stater samarbejder i forhold til asylansøgere og flygtninge i alle stadier af fordrivelse.

Projektet undersøger, hvordan stater samarbejder i forhold til asylansøgere og flygtninge i alle stadier af fordrivelse, herunder modtagelse, beskyttelse og tilbagevenden.

Projektet analyserer afskrækkelsespolitikker, der søger at forhindre asylansøgere og flygtninge i at få adgang til staterne i det globale nord. Og projektet fremlægger potentielle løsninger for flygtninge opnået gennem mellemstatsligt samarbejde.

Projektet fokuserer på følgende aktuelle juridiske og politiske spørgsmål:

  • Juridiske aspekter af asylcentre i tredjelande
  • Juridiske aspekter af hjemsendelsescentre i tredjelande
  • Ansvar for krænkelse af menneskerettigheder og flygtningelovgivning under samarbejdet
  • FN’s globale flygtningepagt
  • Genhusning og komplementære tilgange.

Baggrund

International flygtningelovgivning regulerer ikke, hvordan staterne deler ansvaret for flygtninge. Som følge heraf synes det internationale samarbejde om asyl i mange henseender at finde sted i et normativt vakuum.

Manglen på klare parametre, der styrer det internationale samarbejde på dette område, efterlader princippet åbent for forvanskning af statspraksis, og staterne er ikke villige til at indgå bindende forpligtelser vedrørende ansvarsfordeling.

Ikke desto mindre er det internationale samarbejde om asylansøgere og flygtninge stigende. Stater samarbejder i stigende grad om modtagelse af asylansøgere og beskyttelse af flygtninge. Samarbejdet kan være rettet mod at forhindre uregelmæssig migration, beskytte i nærområderne eller åbne op for nye beskyttelsesmuligheder.

I et politisk klima, der søger at "skubbe grænserne" for menneskerettigheder og flygtningelovgivning, tilbyder dette forskningsprojekt en præcis, doktrinær juridisk analyse af de vigtigste menneskerettighedsspørgsmål vedrørende internationalt samarbejde på dette område.

Periode

Start: 2019
Slut: 2020

Kontakt